Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Dogodilo se u Timočkoj krajini u januaru 1835. -U Zaječar stigao prvi lekar
Dogodilo se u Timočkoj krajini u januaru 1835. -U Zaječar stigao prvi lekar
Foto: Fb Stari Zaječar

Dogodilo se u Timočkoj krajini u januaru 1835. -U Zaječar stigao prvi lekar

2. januara 1835. godine, u Zaječar je prispeo prvi lekar – doktor Gligorije Ribakov da pregleda zaječarskog bolesnog  Kneza-Simu. Nažalost, doktor je stigao kasno, samo nekoliko sati pre nego što je Knez – Sima umro.

Prvi doktor koji je stigao u Zaječar, posle pomenutog događaja, posetio je člana zaječarskog suda, zadržao se u varoši jedan dan da bi sutradan otputovao dalje. Usput je svratio u Rgotinu da izvidi situaciju povodom pojave epidemije neke smrtonosne bolesti od koje su ljudi svakodenvno umirali.

Kada je reč o dr Gligoriju Ribakovu on je Medicinski fakultet završio u Carigradu, svome rodnom mestu. Pre dolaska u Zaječar služio je u Velikom Gradištu, Požarevcu, Valjevu, a bio je i lekar užičkog okruga. Znao je više jezika,  a govorio je dobro srpski, ruski, nemački, latinski, grčki, turski, albanski, arapski i vlaški.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>