Najnovije vesti
Home / Društvo / Dogodilo se u Timočkoj krajini jula 1948. godine -Počela sa radom Termo elektrana „Zvezdan 1″
Dogodilo se u Timočkoj krajini jula 1948. godine -Počela sa radom Termo elektrana „Zvezdan 1″

Dogodilo se u Timočkoj krajini jula 1948. godine -Počela sa radom Termo elektrana „Zvezdan 1″

Termoelektrana „Zvezdan 1″ stavljena u pogon pre tačno 69 godina!

4. jula 1948. godine stavljena je u pogon Termoelektrana „Zvezdan 1″, prva električna centrala predviđena  saveznim Petogodišnjim planom.

Njena izgradnja je započeta u junu 1947. godine. Na izgradnji Termoelektrane „Zvezdan 1″ radilo se udarnički, bez dovoljno alata, mašina i materijala. Narod se radovao puštanju u pogon ove električne centrale jer proizvodnja električne energije ne samo da je doprinosila bržem privrednom razvoju, posebno rudarstvu, nego je poboljšavala životni standard i zdravstveni napredak, a time brži opšti razvoj područja. Termoelektrana „Zvezdan 1″ radila je 12 godina. Prestala je sa radom 1960. godine kada je potreba električne energije za rudnike uglja zadovoljena iz drugih izvora, a i zbog dotrajalosti.

Tremoelektrana „Zvezdan 1″ bila je smeštena u zgradi današnje Fabrike mernih transformatora s leve strane puta Zaječar – Zvezdan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>