Najnovije vesti
Home / Boljevac / Dogodilo se u Timočkoj krajini 1857. godine -Đura Jakšić postao učitelj u Podgorcu
Dogodilo se u Timočkoj krajini 1857. godine -Đura Jakšić postao učitelj u Podgorcu

Dogodilo se u Timočkoj krajini 1857. godine -Đura Jakšić postao učitelj u Podgorcu

Na današnji dan 1857. godine, dekretom Ministarstva prosvete Knjažestva Srbije Đura Jakšić je postavljen za učitelja u crnorečkom selu Podgorcu. Tako je Đura Jakšić, veliki srpski pripovedač, pesnik i nadareni slikar započeo svoje učiteljovanje po Timočkoj krajini.

Kako je bio siromašan Đura Jakšić nije mogao putovati u Podgorac na drugi način osim pešice, od Beograda preko Požarevca, a zatim dolinom Mlave, pa preko Žagubice i Homoljskih planina pešačio je u opancima čitavih 15 dana.

 Od tolikog silnog pešačenja i slabe i neredovne ishrane  na dugom i surovom putu, Đura Jakšić je imao i koristi i štete. Kada je reč o šteti, nakon što je stigao u Podgorac Đura se razboleo, bolujući od 20. aprila do 20. maja. A kada je reč o koristi, putovanje u proleće kroz prelepe i živopisne predele Homoljskih planina i boravak u kraju sa junačkim tradicijama i prošlošću delovali su inspirativno na Đuru kao pripovedača i pesnika. Tokom putovanja noćenje u manastiru Gornjaku inspirisalo je Đuru da napiše poznate pesme: Put u Gornjak, Noć u Gornjaku i Veče.

Đura Jakšić je u Podgorcu ostao do kraja školske godine 1856/57., a zatim se preselio u susedno selo Sumrakovac gde je nastavio sa učeteljevanjem po Timočkoj krajini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>