Najnovije vesti
Home / Kladovo / Dogodilo se u Timočkoj krajini 1835. -Uspostavljena srpska administrativna vlast u Ključu
Dogodilo se u Timočkoj krajini 1835. -Uspostavljena srpska administrativna vlast u Ključu

Dogodilo se u Timočkoj krajini 1835. -Uspostavljena srpska administrativna vlast u Ključu

U maju 1835. godine uspostavljena je srpska administrativna vlast u Ključu, pošto su turske posade napustile šančeve u Sipu i Kladušnici i definitvno napustile Tekiju.

Po novoj administrativnoj podeli Ključ i Krajina pripadaju Timočkom serdarstvu. Knez Miloš je odmah posle tih događaja naložio da se stražarska mesta postave u Sipu i Kladušnici, u Tekiji je otvorio đumrukanu, uspostavio je domaće sudstvo i nove parohije. Na odgovorna mesta je postavljao pismene ljude srpskog roda kao što je bio slučaj sa kapetanom Đorđem Atanasijevićem iz Kladušnice, ali ih je dovodio i iz Austrije kada je za pisara u Kladušnici postavio Kostu Stojanovića iz Novog Sada.

Iz nekih izveštaja iz tog doba, u Ključu kapetaniji, jer u 21 naselju živelo 3 339 muških i 2 933 ženskih duša. Iz podataka popisa iz 1834. godine, o sastavu porodica u ključkim naseljima vidi se da su postojale pretežno porodice sa 4 do 5, a ređe sa 6 i 7 članova. Znatna je bila pojava porodica bez muških glava kao i slučajevi došljaka i porodice dvočalnih i jednočlanih porodica.

Zanimljivi su i podaci o zdravstvenom stanju naroda na ovom području koji je patio od „telesnih nedostataka, oduzetosti od vrenge, sakatost od ranjavanja, slepila, gluvoće, kilavosti padanja u veliku bolest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>