Najnovije vesti
Home / Kladovo / Dogodilo se u maju 1833. -ZAPOČEO USTANAK U TIMOČKOJ KRAJINI
Dogodilo se u maju 1833. -ZAPOČEO USTANAK U TIMOČKOJ KRAJINI

Dogodilo se u maju 1833. -ZAPOČEO USTANAK U TIMOČKOJ KRAJINI

8. maja 1833. godine, započeo je ustanak u Timočkoj krajini u cilju „isterivanja subaša iz narodne sredine i radi umanjenja novih i posrednih poreza, naročito na stoku i ispašu“.

Tog dana pobunio se ceo vilajet svrljiški, a narednih dana ustajala je protiv Turaka Crnorečka i Banjska nahija, Gurgusovačka nahija, Krajina i veći deo Ključa i deo Ključa pored Dunava, od Kladova do Adakalea.

 Tako se ostvario Milošev plan da oslobođenje Srbije od Turaka, izvršeno maja meseca 1833. godine protekne u dve etape: narodnim ustankom u svim nahijama zapadnog dela Vidinskog pašaluka, a zatim intervencijom  kneza Miloša uz pomoć vojske iz Beograda i zaposedanjem pomenute teritorije. Turci su iz Timočke krajie bili isterani za kratko vreme, bilo milom bilo silom. Sve to je bilo unapred planirano i dogovoreno tako da se dolazak srpske vojske iz Beograda može smatrati kao pokušaj da se spreči intervencija turskih trupa na ovom području i da se pred velikim silama izađe sa zahtevima za teritorijom koja je na taj načćin oslobođena.

 Prisajedinjenje šest nahija Srbiji bio je krupan korak ka stvaranju samostalne države. Ali trebalo je da prođe mnogo vremena još da Srbija stekne status nezavisne države. To se dogodilo tek 1878. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>