Najnovije vesti
Home / Knjaževac / Dogodilo se u na današnji dan 1833. -Nahije sa područja Timočke krajine pripojene Srbiji
Dogodilo se u na današnji dan 1833. -Nahije sa područja Timočke krajine pripojene Srbiji

Dogodilo se u na današnji dan 1833. -Nahije sa područja Timočke krajine pripojene Srbiji

Na današnji dan, 25. maja 1833. godine, stigla je vest knezu Milošu iz Carigrada da je sultan rešio da se šest nahija pripoji Srbiji. Tada su pripojene Srbiji i nahije koje su činile današnje područje Timočke krajine.

Ali do slobode je bilo još daleko. Još neko vreme iz Vidina su stizale pretnje i nesuglasice između Turske i Srbije. Borba za slobodu je nastavljena, ali sada u drugačijim okolnostima i u okvirima kneževine Srbije. Pravo oslobođenje je došlo mnogo godina kasnije, tek posle 1878. godine.

U prisajedinjene krajeve ubrzo su došli doseljenici koji su prebegli iz Turske i Vlaške, a Timočka krajina je postala tranzitno područje za kretanje stanovništva iz Bugarske i Vlaške prema varošima po Srbiji. U to vreme, na područjima priključenih krajeva živelo je 114 425 ljudi uključujući u taj borj i stanovništvo paraćinsko i ražanjsko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>