Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Dogodilo se u aprilu 1891. u Timočkoj krajini -Položen kamen temeljac za Vinodeljsko -voćarsku školu u Bukovu
Dogodilo se u aprilu 1891. u Timočkoj krajini -Položen kamen temeljac za Vinodeljsko -voćarsku školu u Bukovu

Dogodilo se u aprilu 1891. u Timočkoj krajini -Položen kamen temeljac za Vinodeljsko -voćarsku školu u Bukovu

U NAJTEŽEM TRENUTKU ZA VINOGRADARSTVO TIMOČKE KRAJINE, POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA VINODELJSKO -VOĆARSKU ŠKOLU U BUKOVU 

Krajem aprila 1891. godine položen je kamen temeljac za Vinodeljsko-voćarsku školu u Bukovu kraj Negotina.

Izgradnja škole je započeta u najtežem trenutku za vinogradrstvo Timočke krajine uništeno filokserom. O tome je na svečanosti govorio prvi direktor škole Milutin Savić. On je istakao da izgradnja škole treba da podstakne gajenje vinove loze na američkoj podlozi koju je nabavila država i koja je otporna na filokseru.

Kada je reč o filokseri u Timočkoj krajini 80-ih godina XIX veka ona je opustošila krajinske vinograde. Na mestima gde se ubiralo po stotinu čabrova kljuka, nije se imalo šta brati, tamo gde se nekada proizvodilo po 100 akova vina, vinogradi su bili prepolovljeni. Krajinska zemlja koja je bila najskuplja, prodavana je u bescenje, a vinogaradari po krajinskim selima rušili su pivnice da ih više nikada ne podignu ponovo.

U takvoj situaciji Vinodeljska-voćarska škola odigrala je istorijsku ulogu. Započela je odmah sa obukom vinogradara kako da kaleme i sade novu lozu, kako da podižu i obrađuju vinograde i kako da od krajinskog grožđa odličnog kvaliteta proizvode vino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>