Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Dogodilo se juna 1560. VLASI SE POBUNILI ZBOG HARAČA!
Dogodilo se juna 1560. VLASI SE POBUNILI ZBOG HARAČA!
Foto ilustracija

Dogodilo se juna 1560. VLASI SE POBUNILI ZBOG HARAČA!

22. juna 1560. godine, stigla je carska zapovest iz Carigrada da se buntovnici Vlasi u vidnskom pašaluku pohvataju i kazne. Razlog je što su se maja meseca 1560. godine, vidinski Vlasi pobunuli zbog potharačivanja.

Neposredno pred pobunu, u Vidin je stigao pisar carskih popisnih knjiga Ishak koji je uradio popis sandžaka i započeo prikupljanje prihoda za riznice turskog sultana od onih koji do sada dažbine nisu plaćali. Kako je postojalo neslaganje između carskog pisara Ishaka i Sandžak-beg Muzafera oko sakupljanja harača, jer je Sandžak-beg podgovarao Vlahe da se žale sultanu i da ne daju harač dok ne dobiju odgovor na žalbu iz Carigrada, starešine vidinskih Vlaha nagovoriše narod da se pobuni.

Uskoro se okipilo oko šest stotina pobunjenih Vlaha koji su smerali da učine veliku pometnju u vidinskom sandžaku. Videći šta je učinio, Sandžak-beg Muzafer požuri k njima brže bolje, da ih smiri. Tom prilikom Vlasi se počeše među sobom prepirati, okrivljivati i svađati toliko da  jedan od vlaških knezova pogibe. Nakon tog krvavog događaja izbila je pobuna.

U to vreme Turska je bila veoma snažna i na svaki pokušaj pobune reagovala je enregično. U ovom slučaju sultan je iskoristio priliku da narodu vidinskog sandžaka, zbog neposlušnosti ispoljene prema carskom pisaru Ishaku, ukine povlastice koje je ranije imao i pretvori ga u raju carskog hasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>