Najnovije vesti
Home / Vesti / Dodatnih 5 miliona dinara za JKP „Timok – održavanje“ -Ničić: Tražićemo da subvencije vrate, neće im biti poklonjene
Dodatnih 5 miliona dinara za JKP „Timok – održavanje“ -Ničić: Tražićemo da subvencije vrate, neće im biti poklonjene

Dodatnih 5 miliona dinara za JKP „Timok – održavanje“ -Ničić: Tražićemo da subvencije vrate, neće im biti poklonjene

Na juče održanoj sednici Skupštine grada Zaječara, odbornici su dali saglasnost na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje“ Zaječar za 2018. godinu. Saglasnost je data i na program korišćenja subvencija u iznosu od 5 miliona dinara iz budžeta Grada Zaječara ovom javnom preduzeću.

JKP „Timok – održavanje“ zaduženo je za održavanje javnih zelenih površina, sportsko-rekreativnih objekata, park šume „Kraljevica“, puteva i putnih pojaseva koji podrazumevaju njihovo uređenje, tekuće i investiociono održavanje i sanaciju. Takođe,  ovom javnom preduzeću date su na gazdovanje i upravljanje nepokretnosti u javnoj svojini grada Zaječara kao što su sportski objekti i tereni, kupalište Vanjin jaz i dečija igrališta koja pokrivaju šire područje grada.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, najveću polemiku izazvale su subvencije u iznosu od 5 miliona dinara koje se daju ovom preduzeću, a koje će biti utrošene za nabavku opreme u iznosu od 600.000 dinara, za izmirenje troškova struje i vode u iznosu od 800 hiljada dinara, kao i za isplatu zarada zaposlenih, nabavku goriva, gasa i izradu šumske osnovne. Opozicija smatra da će u gradu biti još jedno gubitaško javno preduzeće.

„Gradonačelnik je obećao da će ovo preduzeće vratiti subvenciju od 5 miliona koju će dobiti. Ja u ovom finansijskom izveštaju nisam video iz kojih ćete sredstava tih 5 miliona vratiti. Ovo preduzeće će moći da živi samo ukoliko grad bude izmirivao obaveze prema ovom preduzeću. Od 86 miliona koliko smatrate da će biti prihod, 35 miliona će biti iz budžeta grada. To je velika para, a rekli ste da će vaši troškovi biti 400 hiljade dinara manje. Ako izvršenje budžeta grada prema vama bude 70%,  preduzeće će godinu završiti u minusu“, istakao je Dr Nenad Ristović iz Koalicije „Pobeda za naš grad“.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je obrazložio da će preduzeće morati da vrati subvenciju kroz usluge koje će u narednom periodu pružati gradu.

„Jasno smo sa novim direktorom definisali odnose. Preduzeće u startu ne može da ima novac, ali onog trenutka kad počne da zarađuje, a treba da zarađuje od održavanja zelenila, košenja, održavanja u normalnom stanju onog što nije rađeno godinama, održavanja nekategorisanih puteva od šiblja koje se zatvori čim dođe proleće, kada počne da za grad prikuplja bio masu za elektranu koja treba da se gradi, a nadam se da ćemo održavanjem park šume Kraljevica i ovih puteva skupiti poprilično bio mase koja nas relativno malo košta, odnosno košta nas tako što ćemo platiti usluge našem javnom preduzeću, imaćemo izuzetne prihode. Ove početne subvencije za rad, ali i za nabavku mehanizacije koju ćemo kupiti ali im nećemo pokloniti, tražićemo kroz usluge da plate. Ako tako održavamo sistem, on će funkcionisati itekako dobro“, rekao je Ničić.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara je na sednici rekao da će on lično biti zadovoljan ukoliko to javno preduzeće, kada počne sa radom i kada se svede računica, biti na nuli.

„Ovo preduzeće mora da nađe način da posluje, ja čak neću da kažem, sa dobitkom, ali da ne posluje sa gubitkom, da bude na nuli. Ja ću time, u svoje lično ime moram da kažem, biti prezadovoljan, jer se očigledno velika polemika vodi oko mogućnosti i načina finansiranja“, rekao je Zankov.

Veliku polemiku izazvalo je i izlaganje opozicionog odbornika Davora Jankovića koji je rekao da je na Odboru za komunalne delatnosti rečeno da će sportski klubovi koji rade u interesu grada biti oslobođeni plaćanja termina zakupa korišćenja sportske hale, dok će oni koji naplaćuju članarinu, plaćati zakup termina po ekonomskim cenama.

„JKP “Timok – održavanje“ Zaječar će iz budžeta dobiti u 2018. godini 30 miliona dinara za održavanje sportskih objekata, dobiće i subvencije u iznosu od 5 miliona dinara. Sve je to malo, pa ste procenili da sada treba naplaćivati i zakup termina od onih klubova koji naplaćuju članarinu“, rekao je Janković.

Vice Lalić,  v.d. direktora JKP „Timok – održavanje“ Zaječar, istakao je da se u Sportskom centru mora zavesti red i da će klubovi koji naplaćuju članarinu od dece, morati da plaćaju i zakup termina u hali a ne da, kako je rekao, neki stavljaju novac u svoj džep.

„Postoji problem koji se godinama vuče u Sportskom centru a koji prave klubovi koji koriste tu Sportsku halu. Šest klubova koji koriste termine u Sportskoj hali naplaćuje članarinu deci. Mene zanima gde te pare odlaze i da li je uopšte to legitimno. Klubovi u proseku zarađuju od 60 do 90 hiljada dinara od te dece, a da ni jedan, jedini dinar ne ulazi u kasu sportske hale, a ti isti klubovi koriste i grejanje, termine, a ta sportska hala treba da se čisti i da se održava. Hala neće da služi ovde kako bi neki treneri zarađivali novac, a zatim konkurišu i za novac iz budžeta grada za finansiranje klubova. Ajde prvo da utvrdimo kuda ide taj novac i da li je to legitimno što se radi. U Sportskom centru i sportskoj hali će se zavesti red, iako je mnogima krivo zbog toga, jer im neće ići novac u džep“, istakao je Lalić.

On je na prozivke opozicije da u hali nema grejanja odgovorio da je to logično jer preduzeće do ove sednice Skupštine grada nije moglo da nabavi gas jer bi to bilo protiv Zakona.

„Ne želim da bežim od problema što se tiče grejanja. Vi vrlo dobro znate da preduzeće ne može da nabavi gas ili kupi bilo šta, dok se ne usvoji plan poslovanja i da je to krivično delo. Gas će se poručiti čim prođe ova Skupština i zbog toga do sada nije nabavljen“, zaključio je Lalić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>