Najnovije vesti
Home / Društvo / DODATNA ZAŠTITA PORODILJA KAD SE STABILIZUJE FINANSIJSKO STANJE U GRADU
DODATNA ZAŠTITA PORODILJA KAD SE STABILIZUJE FINANSIJSKO STANJE U GRADU

DODATNA ZAŠTITA PORODILJA KAD SE STABILIZUJE FINANSIJSKO STANJE U GRADU

ODBIJEN PREDLOG OPOZICIJE O DODATNOJ ZAŠTITI PORODILJA  -NIČIĆ: REALIZOVAĆEMO OVU IDEJU KAD SE STABILIZUJE FINANSIJSKO STANJE U GRADU

Amandman opozicionog odbornika Miloša Stojadinovića o izmeni Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara odbijen je na sednici Skupštine grada održanoj u u utorak, jer za to nisu predviđena sredstva u budžetu grada. Amandman se odnosio na finansijsku podršku porodicama sa decom, poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece u prvoj godini života, a sa ciljem podsticaja rađanja. U tom smislu je predoženo uvećanje novčanog iznosa na ime jednokratne novčane naknade, za prvorođeno dete 40.000 dinara, za drugorođeno 60.000, a za treće i svako naredno dete 100.000 dinara. Predviđenim izmenama uveo bi se još jedan oblik zaštite i to pravo na mesečnu naknadu za nezapošljene porodilje u visini od 20.000 do navršenih godinu dana deteta, kao i isto pravo u visini od 25.000 za samohrane roditelje kao i za posebno ugroženu kategoriju. Iako ova tema nija bila uvrštena u dnevni red o njoj je komentarisalo više odbornika, gradonačelnik, njegova zamenica i jedan većnik. Na kritike opozicije gradonačelnik Boško Ničić je istakao da je ovaj predlog došao kasno i da će se realizovati onda kada grad stabilizuje svoje finansije.

U obrazloženju koje je podneo opozicioni odbornik Miloš Stojadinović  se kaže da je broj stanovnika u Srbiji od 2006. do 2017. godine smanjen za približno pola miliona, što je na godišnjem nivou smanjenje za oko 35.000 ljudi. U gradskim naseljima prosečna starost majke je 30,4 godina. U obrazloženju se takođe navodi da je Republika Srbija je inače na poslednjem mestu u Evropi po broju rođenih u odnosu na broj umrlih.

-Imajući u vidu negativne tendencije u pogledu prirodnog priraštaja u Republici Srbiji, a koji svoje sumorne brojke naročito beleži na teritoriji istočne Srbije u vidu takozvane ,,bele kuge’’ postoji poseban interes Grada Zaječara da preduzme odučne korake u vođenju politike podsticaja nataliteta i sprečavanja demografskog  pražnjenja. U Timočkoj krajini živi staro stanovništvo sa prosekom starosti od 47 godina, dok je  stopa nataliteta skromnih 6,5 odsto. To praktično znači da se za sada rađa manje dece u ovom kraju nego za vreme  Prvog svetskog rata. Zaječar, kao grad sa oko 50-ak  hiljada stanovnika, dobije u proseku jednu bebu dnevno, a za godinu dana izgubi 1000 stanovnika. Imajući u vidu sve to, kao i činjenicu da je grad dobio novčanu pomoć od strane Vade Republike Srbije u visini od 380 miliona dinara i da je zahvajujući tome isplatio sva zaostala dugovanja prema porodiljama id a neće više imati izdatke na ime sudskih troškova po ovom osnovu, smatramo das u se stekli uslovi da se ovakav predlog privvati, obrazložio je Stojadinović.

Zbog svega navedenog opozicija smatra da bi podsticaji za rađanje i negovanje dece trebali da budu znatno veći.

-Smatramo da ovo nije politička odluka i nemojte je tako gledati. Nemojte je odbiti samo zato što je amandman predložio odbornik sa liste Pobeda za naš grad ili odbornik Demokratske stranke. Ako ste apelovali na konstruktivnost in a to da se manemo demagogije onda radite po onome kako apelujete. Ajde da uradimo nešto korisno svi zajedno, istakao je Stojadinović na sednici Skupštine grada. On je apelovao na odbornike da se ne glasa po partijskoj direktivi, jer je ova odluka korisna kao podsticaj za rađanje dece na teritoriji grada koji polako umire. Takođe je dodao i da je postala praksa da se predlozi opozicije odbijaju ali da se na nekim narednim sednicama izglasa to što je ranije odbijeno.

Ova odluka većinom glasova odbornika nije uvršćena u dnevni red sednice Skupštine grada.

Zašto se ovaj predog opozicije odbija obrazložio je Vujadim Milošević, većnik.

-Ovaj predog je odličan, ali kad sledeći put nešto ozbiljno hoćete da predložite onda uzmite budžet, pa kažite sa ove pozicije ćemo isplatiti to. Kada bi smo usvojili sada takvu neku odluku ona bi za osam dana stupila na snagu i onda bi u decembru imali problem. Odakle to da isplatimo? Zato budite do kraja konstruktivni. Onda kada budemo usvajali takvu neku odluku mi ćemo napomenuti da ste i vi to predlagali, nije nikakav problem, rekao je Milošević.

Davor Janković, opozicioni odbornik, je dodao da je ovaj predlog dat za narednu godinu, jer budžet za narednu godinu još nije usvojen, ali da može da se uradi i novi rebalans i da se izdvoji novac za porodilje.

Na ovakve konstatacije odreagovala je i zamenica gradonačelnika Marina Milić.

-To ne može da bude odluka za narednu godinu jer se svaka odluka primenjuje osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu. Zato ova odluka mora da sačeka narednu godinu, dodala je Milić.

Odbornik Ivaj Joković je dodao da je ovom temom prekršen član Poslovnika jer to nije bilo na dnevnom redu pa je predsedavajućeg zamolio da se strogo drži Poslovnika.

-Pustio sam da se o tome govori, ne plašim se nečega što će neko da govori i nisam želeo da prekinem ovu temu, da se vidi da sve može da se argumentovano objasni. Ovo je klasično političko podmetanje sa ovom odlukom o dodatnoj zaštiti porodillja. Opozicija samo nešto predloži, ali to nije planirano u budžetu i ne postoje osnovne pretpostavke za tako nešto. Oni ipak kažu pa nađite pare. To je svakako poitička igra koju građani svakako prepoznaju. Naravno da će Grad Zaječar dati koliko može u tom smislu. Dobro je što smo im uz pomoć Republike isplatili sve ono što je zaostalo  iz prethodnog perioda. Vi znate da smo i celu 2016. godinu držali tempo, u smislu da se isplaćuje mesec za mesec, rekao je Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada.

Iako ova tema nije bila na dnevnom redu dosta odbornika je komentarisalo o tome pa se za reč javio i opozicioni odbornik Dr Nenad Ristović.

-Izgleda da svaku Skupštinu moramo da počnemo tako što ćemo jedni druge da učimo kako trebamo da se ponašamo. Ovo kako bi započinjete i odnosite se prema nama je sramota gospodine predsedniče Skupštine. Nemate pravo da kažete da radimo nešto što nije u interesu grada. Nije naša volja i želja da vas ometamo u radu. Mnogo puta smo odavde reklli da hoćemo da pomognemo, napisali svaki predlog i rekli kad i kako želimo da se sprovede. Nikada nismo posle toga reč rekli, jer to je vaš stav pa i vi morate da poštujete ljude i da kažete da li je osnovan ili neosnovan naš predlog. Naš predlog se zasnivao na broju rođene dece. Mi smo bili grad koji je nekada imao hiljadu porođaja, a sada imamo 350 godišnje. Ako smo mogli da izdvajamo sredstva kada smo imali hiljadu,  da vidimo da li možemo na 350. Govorili smo o realnim ciframa. Ako je napisano da može od 1. januara 2018. godine onda nam obrazložite da li je to pravno moguće i da li može da uđe u ovaj budžet koji se sada radi, jer ga još nismo završili, zapitao je Ristović.

Pošto se ova tema na neki način tiče izvršenja budžeta za reč se javio i gradonačelnik Boško Ničić koji se složio sa ovakvim jednim predlogom, ali kad se finansijsko stanje u gradu stabilizuje.

-Kao neko ko je 2010. godine predložio uvođenje nečeg poput ovog mogu reći da je predlog loš. Sećam se i nekih koji su sada potpisali ovaj predlog da tada nisu glasali jer su imali neka druga ubeđenja. Svaki vid pomoći osobama koje su ugrožene je dobar, a sigurno da  nezaposlene žene i trudnice spadaju u tu kategoriju i treba im pomoći. Ne bi to bio nikakav problem  da se ovaj predlog ne nalazi pred nama na kraju fiskalne godine, kad se nacrt i predlog budžeta uveliko utvrđuje za narednu godinu, kad je prihodna strana jasno definisana i ako ne bude pomoći Republike, kao ove godine, gotovo 25 odsto budžeta, prihodi će verovatno biti manji nego što će biti u 2017. Planirati i na ovaj način sprovoditi demagoške stvari građanima nije dobro jer će neko morati da mi kaže gde ćemo tih 90 miliona da skinemo da bi se otprilike toliki efekat postigao usvajanjem ove odluke.  Za svaku odluku, bez obzira ko je podnosi, mora da se zna koliki je finansijski efekat is a koje pozicije budžeta će biti isplaćena. Jer, ovaj vaš predlog se svodi na šest do sedam odsto realnog budžeta grada. Ako bude situacija bolja i ako izvučemo grad  iz obaveza koje imamo apsolutno nikakav problem neće biti da se ovo uvede, istakao je ovom prilikom Ničić.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>