Najnovije vesti
Home / Ritam grada / DOBRA VEST! 6 % POVIŠICE ZA VASPITAČE I U ZAJEČARU!
DOBRA VEST! 6 % POVIŠICE ZA VASPITAČE I U ZAJEČARU!

DOBRA VEST! 6 % POVIŠICE ZA VASPITAČE I U ZAJEČARU!

U budžetu grada Zaječara za 2017. godinu predviđena su sredstva za povišicu vaspitačima, kaže Vladislav Milojević pomoćnik gradonačelnika.

U brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji još uvek nije isplaćena povišica od 4%  zaposlenima u predškolskim ustanovama, a koju su početkom 2016. godine dobili radnici u osnovnim i srednjim školama. Među njima je i  PU „Đulići“ u Zaječaru. Podsetimo, za vaspitače je najavljeno i novo povećanje od šest odsto u 2017. godini.

Smiljana Đorđević predsednik sindikalne jednice PU „Đulići“ kaže da je Zaječar jedini grad u okrugu gde vapitačima u 2016. godini nije isplaćena povišica od 4 %.

„Predškolske ustanove u našem regionu nemaju taj problem. Njima je isplaćena povišica od 4 %, predviđena za 2016.godinu. Kod nas je taj problem ostao nerešen, a sada stupa na snagu i drugi deo uputstva gde bi trebalo da dobijemo povećanje od 6 %. Mi smo strpljivo čekali da se taj problem reši, jer smo svesni sutuacije u našem gradu“, kaže Đorđević i dodaje:

„Neisplaćivanje povišica može da dovede do jednog problema, a to je da vasptači imaju neujednačene plate. Neisplaćivanjem povećanja zarada krši se Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji propisuje da cena rada u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu plata u osnovnom obrazovanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave. Jedini način da se ovaj problem reši sindikat vidi u promeni načina finansiranja zarada u predškolstvu, odnosno njihovoj direktnoj isplati iz republičkog budžeta“, objašnjava Đorđević.

„Mi  smo se naime obratili republičkom odboru našeg sindikata  koji je u decembru imao sastanak. Tada  su donete odluke o nekim daljim sindikalnim koracima. U slučaju da se desi da se i ovih 6 % ne isplati, u uputstvu stoji da ministar finansija ima pravo da obustavi transfer novca prema lokalnim samoupravama koje ne ispunjavaju ove odluke, Uputićemo dopis sa sednice republičkog odbora  Ministarstvu finansija, a bilo je i predloga da se organizuje neki protest na nivou republike,  s obzirom da ima još puno gradova u  Srbiji gde ovo uputstvo nije ispoštovano od strane lokalnih samouprava“, najavljuje predsednik sindikalne jednice PU „Đulići“  u Zaječaru.

Međutim, Vladislav Milojević pomoćnik gradonačelnika Zaječara tvrdi da u ovom slučaju nema ničeg spornog.

„Što se tiče povećanja plata od 4 %  zaposlenima u PU „Đulići“ u Zaječaru, u prethodnoj 2016. godini do ovog  povećanja nije moglo da dođe . Budžetom je  planirana  i masa za plate i 2015. godine  za 2016. godinu je već  utvrđena ta cifra. Kada smo želeli da primenimo deo zakona koje je Ministarstvo propisalo za zaposlene u predškolskim ustanovama,  obratili smo se  Ministarstvu zahtevom za povećanje mase za lične dohotke.  Odgovor je stigao kasno, tek polovinom decembra 2016. godine“, objašnjava Milojević i dodaje:

„Ali mi smo predvideli da u 2017. godini, od januara meseca plata  zaposlenima u PU „Đulići“  bude uvećana za 6 %. , kako je zakonodavac i propisao. Nažalost u prethodnoj godini nismo mogli da se usaglasimo, masa je bila ograničavajući faktor za sve nas, i sam propis je stigao nešto kasnije. Nadamo se da u narednom periodu takvih problema nećemo imati, i  da će radnici predškolske ustanove biti zadovoljni isplatom ličnih dohodaka.

Milojević kaže i da je saradnja sa PU „Đulići“ izuzetna.

„Ovih dana su se pojavili i neki projekti za koje ćemo zajednički aplicirati.  U PU „Đulići“  imamo dva,  tri problema koja se javljaju u samom radu, to je krov, nabavka jednog vozila za snabdevanje hranom i dva manja vozila kao dostavna vozila za razvoz na lokalu. Zajedno smo kontaktirali i  ministarstvo  i neke institucije od kojih očekujemo pomoć. Ukoliko do toga ne dođe nadamo se da ćemo uspeti sopstvenim  sredstvima da obezbedimo i jedno i drugo, kako bi PU „Đulići“ funkicionisala bez  problema“, naglašava Milojević.

Podsetimo, Predškolska ustanova „Đulići“ je duži niz godina u problemu što se tiče plata. Situacija se u 2016.  godini  popravila, bilo je  puno zaostalih plata, ali je i kako kažu u sindikatu u toku 2016.godine lokalna samouprava imala više sluha i pre 5 dana vaspitači su primirli  drugi deo novembarske plate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>