Najnovije vesti
Home / Društvo / Dizajnerske droge sve prisutnije među mladima -Doktorka Sanela Radisavljević: POSLEDICE MOGU BITI FATALNE!
Dizajnerske droge sve prisutnije među mladima -Doktorka Sanela Radisavljević: POSLEDICE MOGU BITI FATALNE!

Dizajnerske droge sve prisutnije među mladima -Doktorka Sanela Radisavljević: POSLEDICE MOGU BITI FATALNE!

Činjenica koja sve više zabrinjava nije samo to što mladi u Srbiji sve ranije probaju drogu, već i to da sve češće uzimaju dizajnersku drogu, koja često, u mnogim slučajevima, može da dovede i do fatalnih posledica. Zaječar i okolinu je nedavno šokirala vest da je devetnaestogodišnja Zaječarka uhapšena zbog „Božije droge“, jer je policija u stanu pronašla tri litra i 235 mililitara te droge, kao i prateću opremu za laboratoriju koja služi za preradu i proizvodnju sintetičkih droga.

Sa posebnim akcentom na prevenciju i suzbijanje ovakvih slučajeva, u Zaječaru je sinoć održano predavnje pod nazivom „Nova iskušenja i izazovi u odrastanju – dizajnerske droge“, kako bi se javnost šire informisala o toj temi. Na predavanju je govorila doktorka Sanela Radisavljević, specijalista urgentne medicine u zaječarskom Zdravstvenom centru.

„Kada pričamo o dizajnerskim drogama, za mnoge od nas je to nepoznanica. One nastaju svakog dana sve više i više, za 6 meseci je evidentirano 20. To su neregistrovane droge, često i mi lekari ne znamo kog su sastava i šta sve ima, a pritom imaju jako toksične efekte na mlade, na organizam, dostupne su, jako jeftine, i predstavljaju veliku opasnost, posebno za mlade“, istakla je doktorka Radisavljević.

Ona je napomenula da su lekari hitne pomoći, urgentne medicine, oni koji, kada se dogode posledice konzumacije droge, kod uglavnom mladih ljudi, pružaju pomoć, i tada nastaje borba. Nepoznanica o tome šta sadrži ta droga koja je napravljena u kućnim uslovima od raznih supsatnci im dodatno otežava posao.

„Moram da napomenem da najčešće ovakva predavanja drže psihijatri, psiholozi, sociolozi i ljudi koji se bave lečenjem bolesti nezavisnosti, pa je mnogima čudno zašto lekar urgentne medicine drži ovakvo predavanje. S obzirom na to da su posledice konzumacije dizajnerske droge jako teške, jer ta droga može da dodvede do iznenadne smrti, kome, teškog poremećaja srčanog ritma, prva osoba koja pruža pomoć je lekar hitne pomoći, urgentne medicine ili lekar u prijemno-trijažnim blokovima. Jedina subspecijalizacija urgentne medicine je toksikologija koja je dozvoljena i mi smo ti koji se spremamo da u najtežim momentima, a mnogo ima supstanca sa svih strana koje vrebaju, moramo da znamo da prepoznamo, reagujemo.  Za dizajnerske droge ne postoji antidot, ne postoji lek, a napravljene su od ko zna kojih supstanci, to samo zna ona osoba koja je napravila, pa se često, kada dođe do posledica konzumacije, ceo slučaj završi tragično, a tu mislim na smrt.  Da ne bi do toga došlo, upravo je naša obaveza da pričamo o tim teškim toksičkim efektima, kako izgledaju ti pacijenti, kako izgledaju njihove halucinacije, kako treba pristupiti u njihovom spašavanju, i da edukujemo roditelje da to prihvate, da nauče kako to izgleda, da prosto prepoznaju“, objasnila je Radisavljević.

U zaječarskom Zdravstvenom centru, do sada nije zabeležen veliki broj slučajeva pacijenata koji su zatražili pomoć zbog konzumacije dizajnerskih droga. Ipak, prema njenim rečima, to ne znači da ih nema.

„Na svu sreću, u zaječarskom Urgentnom centru nismo imali veliki broj toga, imali smo slučajeve da deca koriste marihuanu, ekstazi ali po broju intervencija policije, konfiskovanju tih droga, mi smo na petom, šestom mestu u Srbiji, i to što se neko nije javio u Urgentni, ne znači da nema korisnika tih droga. Veliki je  problem što to uglavnom koriste deca od 15,16 godina, pa čak i 14. U Beogradu je drugačije, primera radi u toku noćne smene, bude petoro, šestoro dece koja dođu sa nekim toksičkim efektom. U svetu je to izraženo već 5,6 godina, mi kasnimo za tim ali prema svemu sudeći, sve to polako dolazi, to nas čeka, i za to treba biti pripremljen“, rekla je Radisavljević.

Ona je podsetila da se dizajnerske droge mogu praviti u kućnim uslovima, supstance se nalaze i nabavljaju na internetu, recepti takođe.

„Deca koja upisiju farmaciju, ili se bave hemijom, drogu mogu da proizvedu u kućnim uslovima. Zato i želimo da edukujemo roditelje, da obrate pažnju, jer možda mnogo toga imaju kod kuće, a nisu svesni šta je. Mnogo toga se može koristiti kao supstanca za pravljenje droge, a može izazvati toskične efekte i treba da obrate pažnju“, zaključila je Radisavljević.

Predavanje je realizovano u zaječarskoj Gostoprimnici, u organizaciji Duhovno misionarskog centra Eparhije timočke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>