Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović posetio Zaječar i obišao radnike na Feliks Romulijani -Preko 30 miliona dinara za program javnih radova na području Filijale Zaječar
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović posetio Zaječar i obišao radnike na Feliks Romulijani -Preko 30 miliona dinara za program javnih radova na području Filijale Zaječar

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović posetio Zaječar i obišao radnike na Feliks Romulijani -Preko 30 miliona dinara za program javnih radova na području Filijale Zaječar

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, posetio je danas Zaječar i obišao radnike na Feliks Romulijani, koji su zaposleni preko programa javnih radova.

Prema njegovim rečima, Feliks Romulijana je samo jedno od mnogobrojnih mesta u Srbiji gde se realizuje program javnih radova, koji omogućava uključivanje u proces rada, pa makar iako je to privremeno, na angažman od 4 meseca.

„Mi ćemo u ovoj godini finansirati programe javnih radova u kojima ćemo uključiti oko 8.000 lica u celoj Srbiji, a samo na teritoriji Filijale Zaječar biće uključeno preko 230 lica. Najveći deo sredstava izdvaja Nacionalna služba za zapošljavanje, ali imamo i zajedničke programe sa lokalanom samoupravom. Ono što je važno, i program pretpristupne pomoći IPA, takođe je omogućio da se ovde finansira oko 50 lica kroz program javnih radova. Ti programi su namenjeni za održavanje infrastrukture, za socijalno-humanitarne aktivnosti i socijalno radnu integraciju  velikog broja lica koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih i koja sigurno ne bi mogla lako da nađu šansu na tržištu rada“, rekao je Martinović i naglasio:

„Ono što je veoma važno je da će se samo u Filijali Zaječar, ukupno izdvojiti preko 30 miliona dinara za program javnih radova i to je samo jedna od mera zapošljavanja“.

36 javnih radova aktuelno je u ovom trenutku na području Zaječara, rekao je Zoran Đorđević, direktor NSZ-a Filijala Zaječar.

„Očekujemo zaključenje ugovora po IPA projektu 2012 u okviru kojeg će se realizovati 9 javnih radova za 50 lica. Najveći broj lica koja će biti angažovana su ona sa prvim i drugim stepenom stručne spreme jer je to jedna od mere koja se primenjuje za zapošaljavanje težih kategorija. Što se tiče javnih radova, danas imamo u proseku oko 40 podnosilaca zahteva“, rekao je Đorđević.

Narodni muzej u Zaječaru sa još nekoliko republičkih i lokalnih institucija brine o arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana, objašnjava dr Dejan Krstić, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

„Mi brinemo o tome da lokalitet bude uređen, međutim, imamo samo dva radnika na održavanju. Poslednji put preko javnih radova, ostaci utvrđenja su čišćeni 2010. godine i mi smo srećni što smo ove godine dobili radnike preko javnih radova i oni su završili izuzetan posao. Sledi završna faza reciklaže tog šiblja koje je očišćeno. Imamo 4 radnika koji su počeli da rade 1. maja i završiće do kraja avgusta. Međutim, imamo dobre vesti da smo u ovoj drugoj fazi dobili još 2 radnika“, zaključio je Krstić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>