Najnovije vesti
Home / Zaječar info / Dinkić: Štednja je kontraproduktivna
Dinkić: Štednja je kontraproduktivna

Dinkić: Štednja je kontraproduktivna

Proces pregovora sa EU će Srbiji doneti korist, ali pre svega u oblastima koje nisu ekonomske, kaže Mlađan Dinkić. On je rekao da ne očekuje mnogo direktne pomoći od EU, a slobodnu trgovinu, bar s jedne strane imamo već godinama. Pregovori će Srbiji doneti napredak, kako kaže, pre svega u oblasti slobode medija, ljudskih prava i vladavine prava.

Štednja kroz zamrzavanje plata i penzija, ili ukidanje subvencija investitorima, što su glavni reformski potezi ove Vlade, prema mišljenju Mlađana Dinkića, lidera Ujedinjenih regiona Srbije, vode Srbiju u recesiju.

- Politika štednje i uvođenje novih poreza je pogrešna, jer smanjuje kupovnu moć građana, i lančano dovodi do pada proizvodnje i zaposlenosti – rekao je Dinkić na večerašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Evropskog pokreta – Srbija.

Rešenje je, navodi on, da se podstakne privredni rast, a ključ za to je da se ponovo uvedu podsticaji za investitore.

- Da nije bilo podsticaja Fijat bi, umesto u Srbiju, otišao u Rumuniju, a ta kompanija je u 2013. Imala izvoz od preko milijardu evra. Kad je vlada ukinula subvencije, japanska Takata je odlučila da ne investira kod nas, već su otišli u Mađarsku, gde takve podsticaje imaju – tvrdi Dinkić.

Da bi reforme imale smisla, on ukazuje da je potrebno da država prevremeno otplati najskuplje kredite.

- Imamo 2,5 milijardi evra najskupljih kredita i možete dovesti 10 Stos Kanova, neće biti bolje dok se to ne reši. U 2007. Za kamate je bilo potrebno odvojiti 14 milijardi dinara, ove godine je to već 114 milijardi, a sledeće će biti 135 milijardi – kaže Dinkić i dodaje da toliki novac ne može da se otplati samo jeftinijim kreditima, već je potrebna i prodaja državne imovine koja se ne koristi.

Dinkić je naglasio i da u popravljanju poslovnog ambijenta mora da se radi i na onim stavkama koje je Svetska banka kod nas naznačila kao najgore, a to su pre svega birokratija i komplikovane procedure za izdavanje građevinskih dozvola.

On smatra da su potrebne izmene zakona o radu, ali samo u delu ukidanja otpremnina za sve godine staža, i sličnim olakšicama za poslodavce, bez izmene obračuna naknada za vreme godišnjih odmora, bolovanja i slično.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>