Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Delta Agrar u Zaječaru: 100 hektara voćnjaka, vinograd, farma ovaca… U planu 400 ha voćnjaka, hladnjača, zapošljavanje 100 stalnih i 600 sezonskih radnika….
Delta Agrar u Zaječaru: 100 hektara voćnjaka, vinograd, farma ovaca… U planu 400 ha voćnjaka, hladnjača, zapošljavanje 100 stalnih i 600 sezonskih radnika….

Delta Agrar u Zaječaru: 100 hektara voćnjaka, vinograd, farma ovaca… U planu 400 ha voćnjaka, hladnjača, zapošljavanje 100 stalnih i 600 sezonskih radnika….

Kompanija Delta Agrar proširila je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju i na istočnu Srbiju.

Nakon što je u Čelarevu podignut najveći voćnjak u ovom delu Evrope, tokom 2016. i 2017. zasađeno je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novost u ovom zasadu je nova sorta klupskih jabuka – Evelina, koja će se na našem tržištu naći već u oktobru. Kompanija Delta Agrar odlučila se da u Zaječaru podigne i zasade trešnje (30 hektara), pljosnatih breskava (3 ha), kao i šljive italijanske sorte Anđelino (1 ha), koja može da se čuva u hladnjačama i do 3-4 meseca.

Po prvi put podigli su i vinograd, na površini od 7,5 hektara, sa 10 sorti besemenog stonog grožđa, kojeg trenutno na tržištu ima u malim količinama, a veoma je traženo.

U kompaniji su odlučili da iskoriste karakterističan nagib terena koji je ovde bio najpogodniji upravo za vinogradarstvo, a očekivani prinos grožđa u punom rodu (2021. godine) je 25 tona po hektaru.

- Teritorija opštine Zaječar je veoma pogodna za voće, a mi smo to i dokazali svojim primerom i uporednom analizom klimata i zemljišta, navode u Delta Agraru i dodaju da je pre otprilike tri godine počela i saradnja sa kooperantima, ali da još nije reč o velikim površinama – oko 60 hektara.

Do sada je u imanje na istoku Srbije uloženo 10 miliona evra, a plan je da se zasadi svake godine šire za po 100 hektara i da se na ovom prostoru formira voćnjak na površini od 400 ha, u kome će biti zaposleno više od 100 stalnih i oko 600 sezonskih radnika. Već za 2018. godinu  planirana je i gradnja hladnjače za jabuke i trešnje, početnog kapaciteta 3.000 tona.

Pored velikih ulaganja u voćarstvo i vinogradarstvo, kompanija Delta Agrar organizovala je prvi uzgoj ovaca, na adaptiranoj farmi Vražogrnac, koja zadovoljava najsavremenije standarde. Iz Francuske je, u prvoj fazi, uvezeno 235 ovaca i 20 ovnova. Osim objekata sa najmodernijim boksovima i mehanizacijom, na farmi je podignuta i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje.

-U Zaječaru će se gajiti ukupno 4.000 grla – u Vražogrncu 2.000 i na drugoj lokaciji još 2.000. Plan je da godišnje imamo više od 10.000 jagnjadi – objašnjava Dušan Vrućkić, rukovodilac farme.

Osnovni cilj je prodaja jagnjadi na domaćem tržištu, a kako budu rasli kapaciteti i proizvodnja prodavaće se i u drugim zemljama, pre svega na Bliskom istoku – kažu u Delta Agraru.

Druga farma u Zaječaru je još u fazi rekonstrukcije. Na ove dve lokacije planirano je zapošljavanje oko 20 ljudi.

2 comments

  1. Postovani.Da li ce te prodavati jagnjad samo pravnim licima?Unaprijed hvala.lp

  2. Postovani!
    Zelim kupiti 300 ovaca ll de france. Zanima me cijena. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>