Najnovije vesti
Home / Vesti / Dečiji centar Zaječar uspešno realizovao pojekat „Mogu da kažem – nije OK“
Dečiji centar Zaječar uspešno realizovao pojekat „Mogu da kažem – nije OK“

Dečiji centar Zaječar uspešno realizovao pojekat „Mogu da kažem – nije OK“

Dečiji centar Zaječar uspešno je realizovao projekat “Mogu da kažem – nije OK“, u okviru programa Erasmus plus, sa partnerskom organizacijom „Status M“ iz Zagreba.

Opšti cilj projekta je razvoj antikorupcijske kulture, jačanje građanske svesti i antikoruptivnog aktivizma, kroz usavršavanje ličnih kompetencija (znanja, veština i vrednosti) srednjoškolacka i srednjoškolki,  koje su im potrebne za širi društveni angažman.

„Problem korupcije smo izabrali zato što je vidljiv i važan za mlade u obe zemlje. Smatramo je od ključnog značaja da istražujemo lični integritet mladih ljudi, da ih informišemo o negativnim stranama korupcije, usmeravajući ih da se bore protiv nje i da ojačaju svoje poverenje u ideju vladavine prava i demokratije uopšte“, rekla je Selema Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra.

Projekat je trajao 5 meseci i obuhvatio  pripremne aktivnosti, 4 promo radionice u srednjim školama, glavnu aktivnost omladinske razmene na kampu u Donjem Milanovcu i promociju rezultata razmene nakon povratka u lokalne sredine. Sve aktivnosti su realizovali  učesnici od 15 do 25 godina. Struktura učesnika  je bila multinacionalna i poštovala principe rodne ravnopravnosti. Na razmeni je učestvovalo šesnaest srednjoškolaca iz Zaječara i šesnaestoro mladih iz romskog naselja Kuršanec.

Specifičnost razmene je da je maternji jezik grupe iz Hrvatske – bajaški (mešavina rumunskog, mađarskog i romskog jezika). Romi Bajaši pripadaju jako osetljivoj i diskriminasanoj društvenoj grupi u Hrvatskoj, a među njihovim učesnicima, samo je još njih troje bilo u procesu obrazovanja. Ostali su odustali još u osnovnoj školi.

Edukacija o korupciji se odvijala kroz set pripremnih radionica, obradu rezultata vršnjačke ankete, a na samoj razmeni kroz diskusiju i razmenu različitih ličnih iskustava i stavova, kroz aktivnosti istraživanja kulturnog identiteta, precepcijom i analizom koruptivnog ponašanja kroz forum teatar, pisanjem scenarija i snimanjem 3 antikoruptivna spota.

„Principi rada forum teatra omogućili su da svako da svoj doprinos, učestvuje u rešenju, iskaže svoj stav i otvori raspravu. Jačanjem praktičnih veština, osnažili smo mlade da preuzmu aktivnu ulogu u lokalnoj zajednici. Samo učešće u snimanju, kroz saradnju mešovitih timova, pozitivno je uticalo na razvoj ličnih potencijala za nastup pred grupom, razvoj tehnika rada u timu, savladavanje treme. Kroz izradu akcionih planova za dalju promociju stečenih znanja, praktično smo istražili mogućnosti uticaja na veće grupe vršnjaka i gradjana“, napomenula je Selena Ristić Vitomirović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>