Najnovije vesti
Home / Vesti / Dečiji centar u Zaječaru realizovao projekat inicijative „Action see“ – SREDNJOŠKOLCI U BORBI PROTIV KORUPCIJE
Dečiji centar u Zaječaru realizovao projekat inicijative „Action see“ – SREDNJOŠKOLCI U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Dečiji centar u Zaječaru realizovao projekat inicijative „Action see“ – SREDNJOŠKOLCI U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Radionice i debata u cilju iznalaženja rešenja za problem korupcije

Dečiji centar u Zaječaru je prethodnih meseci realizovao projekat Action see, koji je podržan od strane Evropske komisije a za koji je bila zadužena Metarmophosis fondacija iz Skoplja. Cilj projekta je bio da se mladi upoznaju sa suštinom korupcije i načinima njihovog rešavanja.

Predsednica Dečjeg centra Selena Ristić Vitomirović kazala je da je ovaj projekat bio značajan za izgradnju antikorupcijske kulture.

-  Ono što je bitno da kažemo jeste da je projekat izuzetno važan bio za antikorupcijsku kulturu i to što smo ga radili sa mladima. Korupcija je problem koji je poznat na nivou cele naše zemlje. On ne može da se reši kroz projekte, ali može mladim ljudima da se ukaže na to kako da prepoznaju korupciju, na koj način da se bore protiv korupcije i kako da postanu odgovorni gradjani ovog društva. Projektom smo dali mogućnost mladim učesnicima da upoznaju način na koji mogu da utiču na medije koji su po meni, oni koji najviše potspešuju korupciju svojim delovanjem, a koji, pre svega, pogoduje onima koji su na vrhu piramide korupcije. Projekat smo radili u saradnji sa ZA media centrom i snimljeno je pet promotivnih spotova.

Profesorka u zaječarskoj Gimnaziji Sladjana Stojanović Dickov bila je zadužena za nekoliko segmenta u ovom projektu.

- Projekat je imao tri dela. U prvom delu smo probali da napravimo edukaciju o opštem pojmu korupcije, kako funkcioniše, šta su njeni preduslovi, zašto smo zemlja koja je visoko kotirana na polju korupcije? Drugi deo se ticao pripreme debate, javnog obraćanja. Debatom je trebalo ne samo da se preispita pojam korupcije, nego i da se sagledaju posledice i načini koji mogu da reše problem. Učenici su kroz realizaciju zadatka morali da naprave plan rešenja. Treći deo projekta se odnosio na medije, jer oni igraju ogromnu ulogu u rasvetljavanju korupcije, kao glas naroda, pa smo u okviru toga snimili pet promo spotova. Cilj je bio obraćanje široj javnosti kako bi ih naterali da ozbiljno razmisle u kakvom društvu živimo. Korupcija je ozbiljan problem društva, nema zemlje koja je rešila ovaj problem. Kroz ovaj proces smo pokušali da sagledamo etičku odgovornost na mestu gde smo i onoga što ćemo preduzeti. Ovi mladi ljudi su sada učenici, ali sutra će biti lekari, sudije, profesori, novinari…. – kazala je Sladjana.

Učesnica projekta, učenica treće godine Gimnazije Petra Milanović rekla je da su se učenici kroz radionice detaljno upoznali sa pojmom korupcije.

- Korupciju smo upoznali kroz radionice koje smo radili sa profesorkom Sladjom.Videli smo primere korupcije i pokušavali da nadjemo način kako da se izborimo sa ovim problemom. Na tim radionicama smo se spremali za debatu, koju smo kasnije sproveli. – kazala je Petra.

Učenica treće godine Gimnazije u Zaječaru Iva Veličković kazala je da su se učenici pripremali za debatu ne obazirajući se na to da li je korupcija problem u Srbiji, ili ne?

-Mi smo radili na primerima iz drugih država kao što su Japan, Novi Zeland, Hrvatska, naučili smo mnogo stvari o njihovom zakonodavstvu, naučili smo šta je Uskok i pokušali smo da to uporedimo sa Srbijom i da vidimo kako Srbija može da se bori protiv korupcije. – Objasnila je Iva.

Učenica Ekonomske škole Irena Stefanović rekla je da je projekat bio težak za sprovodjenje, jer je tema jako kompleksna.

- Tema je bila jako komplikovana, jer je trebalo istražiti načine borbe protiv korupcije ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Proces pripreme debate je bio težak, na radionicama je na početku bilo 30 učesnika, a na kraju je ostalo nas sedmoro. Naš šest smo učestvovali u debati, a jedan učesnik je vodio program. Prvi tim je bio afirmativan, a drugi negativan. Pobedio je negativan tim, iako se afirmativni jako dobro spremio. Pokušali smo ovom debatom i drugima da skrenemo pažnju na problem korupcije. – rekla je Irena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>