Najnovije vesti
Home / Kultura / Dečiji centar u Zaječaru obeležava Dečiju nedelju: DVE PREDSTAVE I DRUŽENJE NAUČNICA SA UČENICIMA
Dečiji centar u Zaječaru obeležava Dečiju nedelju: DVE PREDSTAVE I DRUŽENJE NAUČNICA SA UČENICIMA

Dečiji centar u Zaječaru obeležava Dečiju nedelju: DVE PREDSTAVE I DRUŽENJE NAUČNICA SA UČENICIMA

Maskembalom mališana Montesori radionice, u Dečijem centru u Zaječaru započelo je obeležavanje Dečije nedelje.

U okviru Dečije nedelje, mališani Dečijeg centra će, u sredu i u petak, u osnovnim školama „Hajduk Veljko“ i „Đura Jakšić“, odigrati predstavu „Kockograd“. Predstave će biti odigrane u 12.30 i 10.00 sati.

U četvrtak, 4. oktobra, Dečiji centar će organizovati druženje naučnica Marjane Brkić i Kasje Pavlović, sa učenicima zaječarskih osnovnih škola “Desanka Maksimović“ i “Ljuba Nešić“, kao i sa učenicima Medicinske škole i Gimnazije.

Marjana Brkić je molekularnu biologiju upisala i završila zbog pitanja kako se molekuli pretvaraju u misli, tj. kako u mozgu fizičko prelazi u psihičko. Danas se bavi neuronaukama, konkretnije ispituje uzroke nastanka Alchajmerove bolesti. Radi kao istraživac saradnik na Odeljenju za neurobiologiju, Instituta za biološka istraživanja u Beogradu, ali i na Flamanskom institutu za biotehnologiju.

Kasja Pavlović završila je Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, modul Molekularna biologija i fiziologija. Master studije Molekularne biologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, modul Biofizika, upisala je 2016. godine, a završila 2017. godine, odbranivši master rad pod nazivom „Karakterizacija modela insulinske rezistencije na ćelijskoj liniji C2C12“.  Zaposlena je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao saradnik na realizaciji projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom „Insulinska rezistencija: poredjenje uloge u nastanku i razvoju tipa 2 dijabetesa, aterosklerozne vaskularne bolesti i neurodegenerativnih oboljenja“. Oblast istraživanja kojom se bavi je ispitivanje molekularnih mehanizama u stanju insulinske rezistencije, sa fokusom na mitohondrijalnu fiziologiju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>