Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Dečija nedelja obeležena u zaječarskom Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu -Uspešno realizovan projekat Zaječara i Poljske
Dečija nedelja obeležena u zaječarskom Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu -Uspešno realizovan projekat Zaječara i Poljske

Dečija nedelja obeležena u zaječarskom Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu -Uspešno realizovan projekat Zaječara i Poljske

Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu u Zaječaru u saradnji sa Ministarstvom Republike Poljske realizuje projekat adaptacije prostorija za održavanje radionica za decu sa cerebralnom dečijom paralizom i decu iz marginalizovanih grupa. Prostorije su preuređene a radionice za decu su uveliko počele. Dečija nedelja je i ove godine obeležena brojnim aktivnostima najmlađih članova ovog društva.

U Društvu za dečiju i cerebralnu paralizu u Zaječaru ove nedelja je nešto drugačija atmosfera. Deca su sa osmehom na licu crtala, bojila, slikala i na taj način obeležila Dečiju nedelju a posebno iznenađenje za njih bila je poseta gostiju iz Poljske, zahvaljujući kojima su prostorije društva, dobile potpuno drugačiji izgled.

„Ovaj projekat koji se realizuje u našem društvu je finansiran od strane Ministarstva Republike Poljske i ima dva segmenta: adaptaciju prostorija za održavanja radionica za decu sa cerebralnom dečijom paralizom i decu svih marginalizovanih grupa, gde smo mi dobili donaciju velikog konferencijskog stola, stolica, štampača, projektora i skompletno sređivanje kancelarija. Nakon toga smo imali literarne i kreativne radionice gde nam je cilj da deca sami nešto naprave, a svi radovi će biti izloženi na prodajnoj izložbi koja će biti krajem oktobra ili početkom novembra“, istakao je Ivan Simić, sekretar Društva za dečiju i cerebralnu paralizu u Zaječaru.

U radionice organizovane u okviru ovog projekta, uključena su i deca sa Daunovim sindromom. Prema rečima Miljane Đorđević, predsednice UO Udrženja osoba sa Daunovim sindromom u Zaječaru, realizacija ovakvog jednog projekta je od velike važnosti za decu sa Daunom.

„Ovde smo u okviru saradnje sa udruženjem CDP. Mi imamo trogodišnju praksu da sa Crvenim krstom i CDP-om održavamo zajedničke radionice za decu. Koristimo sve benifite radionica da bi smo deci što više pružili. Sve radionice su vrlo značajne, jer je za decu veoma važno da su angažovana i prisutna u društvu“, istakla je Miljana.

Saradnja Zaječara sa Poljskom na ovom projektu je na zavidnom nivou, a prema očekivanjima gostiju iz Poljske, tako će biti i u narednom periodu.

„Veliko je zadovoljstvo što je ovakav projekat realizovan baš u ovom gradu. Posebno je veliki značaj jednog ovakvog projekta koji je usmeren da pomogne deci i omladini koja imaju neke zdravstevne probleme i dečiju paralizu, tako da su ovi projekti jako bitni da im pomognemo da se integrišu, da se uključe u društvo i da na lep i zabavan način provedu vreme“, kaže Joanna Stachura iz Republike Poljske.

U okviru Dečije nedelje, predstavnici Crvenog krsta u Zaječaru, su deci sa dečijom i cerebralnom paralizom, kao  i Daunovim sindromom, uručili školski pribor.

„Crveni krst u Zaječaru uvek će podržati ovakve aktivnosti, posebno ovakve projekte koji su značajni kako bi decu držali na okupu. Mi smo pripremili za ovu decu školski pribor i edukativne materijale. Krajem meseca ćemo imati Međunarodne sportske susrete, gde će ova deca učestvovati i pružiti svoj doprinos“, rekao je sekretar Crvenog krsta, Vladan Marković.

Vrednost projekta koji realizuje Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu u Zaječaru je 2.000 evra.

Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu trenutno broji 136 članova u Timočkoj krajini, od kojih je oko 70% dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>