Najnovije vesti
Home / Vesti / Deca iz zaječarske Ustanove „Oblutak“ provela lep dan sa učenicima Medicinske škole
Deca iz zaječarske Ustanove „Oblutak“ provela lep dan sa učenicima Medicinske škole

Deca iz zaječarske Ustanove „Oblutak“ provela lep dan sa učenicima Medicinske škole

U okviru obeležavanja Dečje nedelje, u Ustanovi za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Oblutak“ u Zaječaru, danas je pored druženja sa učenicima prve godine zaječarske Medicinske škole, realizovana likovna i muzička radionica. Deca iz Oblutka su ovom prilikom dobila materijal za radionice, didaktička sredstva, puzle, društvene igre i kocke za slaganje. Današnjim aktivnostima prisustvovao je i direktor škole Davor Janković.

Cilj aktivnosti bio je razvoj pozitivne socijalizacije, negovanje tolerancije, drugarstva, empatije i ljubavi među decom, buđenje samosvesti i svesti o uvažavanju drugog kod dece, afirmisanje drugarstva, različitosti, negovanje dečjeg stvaralaštva, poštovanje prava deteta kroz zajedničke aktivnosti dece iz skole i dece iz Oblutka.

„Dečja nedelja” se tradicionalno održava u prvoj nedelji meseca oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, pravo da odrastaju u sto boljim uslovima, na jednake sanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ove godine, Dečja nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Dečja nedelja podstiče unapređenje položaja deteta u našem društvu kroz kontinuirani razvoj svih uslova i pružanje finansijske, socijalne, zdravstvene, kulturne i obrazovne podrške za ostvarenje ovih ciljeva.

Ove godine Dečja nedelja se obeležava od 7. do 13. oktobra pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>