Najnovije vesti
Home / Društvo / DECA IZ ZAJEČARA NE MOGU DA DOBIJU POMOĆ (ČITAJ 20.000 DIN.) ZA ODLAZAK U GRAČANICU -TO NIJE U NADLEŽNOSTI GRADA!
DECA IZ ZAJEČARA NE MOGU DA DOBIJU POMOĆ (ČITAJ 20.000 DIN.) ZA ODLAZAK U GRAČANICU -TO NIJE U NADLEŽNOSTI GRADA!

DECA IZ ZAJEČARA NE MOGU DA DOBIJU POMOĆ (ČITAJ 20.000 DIN.) ZA ODLAZAK U GRAČANICU -TO NIJE U NADLEŽNOSTI GRADA!

DECA POLAZNICI BROJNIH RADIONICA ZAJECARSKOG DEČJEG CENTRA UČESTVUJU I NOSIOCI SU GOTOVO SVIH DEČJIH PROGRAMA KOJI SE ORGANIZUJU POD POKROVITELJSTVOM LOKALNE SAMOUPRAVE, MEDJUTIM ZA POMOĆ, KAKO BI OVA DECA OTIŠLA NA FESTIVAL U GRAČANICI, GRADSKA UPRAVA NEMA NADLEŽNOST

Zaječarski Dečiji centar dobio je poziv da sa predstavom Drug nije meta učestvuje na festivalu Biberče u Gračanici, koji se održava u petak, 11. novembra.

Ovo neprofitno udruženje gradjana, koje od 2013. godine funkcioniše sa ciljem da deci i mladima, uzrasta od 4 do 19 godina, pruži mogućnost za jednaki razvoj, bez obzira na različitosti, za pomoć se obratilo Gradskoj upravi, s obzirom da je odlazak u Gračanicu uslovljen obezbeđivanjem goriva u iznosu od 20.000 dinara. Međutim, od strane Gradskog veća stiglo je obrazloženje u kome se navodi da ova pomoć nije u njihovoj nadležnosti.

„Podršku Grada nismo dobili, mada smo to i očekivali, obzirom da ni 1. Međunarodni inkluzivni festival dece i mladih koji je okupio učesnike, sa smetnjama u razvoju i iz opšte populacije iz 11 gradova, takođe nije naišao na podršku naše Gradske uprave. Prinuđeni smo da gorivo ili sredstva obezbedimo iz drugih gradova koji poštuju naš rad. Mi se radujemo odlasku i tome što ćemo predstavljati naš grad Zaječar i Timočku Krajinu“, kaže Selena Ristić Vitomirović, predsednica Dečijeg centra i dodaje:

„Uz pismeno obrazloženje da im nismo u nadležnosti, kao i usmeno obrazloženje da po zakonu ne smeju da tek tako daju sredstva bilo kome, naš put je doveden u pitanje, a ja sam prinuđena da pomoć potražim u drugim gradovima koji će nadam se shvatiti značaj našeg gostovanja“.

Podsetimo, deca polaznici brojnih radionica zajecarskog Dečjeg centra učestvuju i nosioci su gotovo svih dečjih programa koji se organizuju pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, medjutim za pomoć, kako bi ova deca otišla na festival, novca u gradskoj kasi nema.

Za razliku od zaječarske lokalne samouprave, Opština Gračanica je za decu iz Gračanice koja su učestvovala na 1. Inkluzivnom festivalu u Zaječaru, obezbedila i vozilo za prevoz dece i gorivo.

Dečiji pozorišni festival „Biberče 2016.“, četvrti po redu biće, biće održan od 11. do 13. novembra u Gračanici.

Organizator festivala je Teatar Geto iz Gračanice, a pokrovitelji su ambasada Švajcarske i Opština Gračanica.

Pored dece iz Gračanice, na festivalu učestviju i deca iz Vranja, Sokobanje, Šida, Novog Sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>