Najnovije vesti
Home / Vesti / Debata o javim servisima u Zaječaru: POLITIKA SE VRATILA NA VELIKA VRATA
Debata o javim servisima u Zaječaru: POLITIKA SE VRATILA NA VELIKA VRATA

Debata o javim servisima u Zaječaru: POLITIKA SE VRATILA NA VELIKA VRATA

U Omladinskom centru u Zaječaru održana je debata o javnim medijskim servisima, sa ciljem da se nastavi dijalog o programskim sadržajima i načinu finansiranja javnih medijskih servisa.

Debate koje se održavaju širom Srbije imaju za cilj da se što većem broju građana pruži prilika da se izjasne o svojim potrebama i očekivanjima o javnom medijskom servisu, da ocene postojeće stanje i predlože poboljšanja radi potpunog ispunjavanja društvenih uloga ovih medijskih ustanova.

Ivan Grujić projekt menadžer Udruženja Edukacioni centar iz Leskovca je rekao da ovo Udruženje pokreće dobatu o javnim servisima, jer građani moraju da budu više upućeni u to kako rade javni servisi u Srbiji, i šta bi tu moglo da se promeni.

„Mi informišemo ljude o tome da oni imaju prava, da poboljšaju konsultacije koje organizuje Rts ili Rtv sa njima, kao i javne rasprave o programskim sadržajima koje su dužni da rade na osnovu novog zakona o javnim medijskim sadržajima. Važno je da se razvije partnerski odnos sa javnim medijskim servisima“, rekao je Grujić.

Dr Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka je obrađivala podatke iz analize sadržaja informativnih programa.
„Obradili smo puno informativnog programa, informativne emisije kao što su jutranji program, debatni program. Najvažniji rezultati se odnose upravo na njih i na ono što je srž informativnih emisija. Razlika u rezultatima prethodnih godina je u tome koliko se pažnje poklanja politici. Politici se pruža najviše pažnje, mada građane zanimaju ekonomske teme, politika se vratila na velika vrata. Pored politike tu su i teme ekonomije, sporta i sveta.
Ko su subjekti koji se najčešće pojavljuju u programu, to su predstavnici vlasti i države, a tri grupe subjekta su zastupljene više nego drugi, strani državnici i političke partije.
Tome ne treba da služi javni servis, već da bude sredstvo razmene informisanja sa građanima. Oni su četvrti i pojavljuju se na nerelevantan način, građani nisu aktivni subjekti zajednice koji mogu da iskažu svoje mišljenje, a javni servis mora da im prema zakonu omogući slobodno formiranje i izražavanje mišljenja“, naglasila je Matić.

Građani u velikoj meri finansiraju javne medijske servise, i imaju prava da zahtevaju medijske usluge u javnom interesu, zaključak je debate održane u Omladinskom centru u Zaječaru.

Udruženje Edukacioni centar Leskovac – član neformalne koalicije Građani za medije, organizuje širom Srbije 6 debata o javnim medijskim servisima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>