Najnovije vesti
Home / Zaječar info / Debata na temu „Standardi EU u socijalnoj politici u Srbiji“ 8. februara u Zaječaru
Debata na temu „Standardi EU u socijalnoj politici u Srbiji“ 8. februara u Zaječaru

Debata na temu „Standardi EU u socijalnoj politici u Srbiji“ 8. februara u Zaječaru

U četvrtak, 8. februara u sali RARIS-a u Zaječaru biće organizovana debata na temu „Standardi EU u socijalnoj politici u Srbiji“. Debate se održavaju u 17 gradova Srbije u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa  idejom da  se u javnosti pokrenu  razgovori na   teme  značajne  za   Srbiju  u  procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.

Socijalna politika, a  posebno  socijalna zaštita i socijalna inkluzija,  predstavljaju važne elemente  projekta Evropske unije koji su  prošle godine ugrađeni u  takozvani Evropski stub socijalnih prava. On  podrazumeva vrednosti jednakosti, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava, prava na  pristojan život i radne uslove, prava na  adekvatnu socijalnu zaštitu i odgovarajuće obrazovanje, kao  i prava na  život u zdravoj i bezbednoj životnoj sredini.

U Srbiji je u pripremi Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) za period od 2018. do 2020. godine, koji treba da  predstavi rešenja za tržište rada i politiku zapošljavanja, ljudski  kapital i politiku razvoja veština i politiku socijalnog uključivanja i socijalne zaštite. Za reforme u ovim  oblastima najviše je donirala Evropska unija,  sa ukupnim iznosom od 213 miliona evra u periodu od 2007. do 2013. godine iz IPA fondova.

Kakva rešenja su potrebna u Programu reformi ESRP, na debati će pokušati da objasne: Prof. dr Ana Čekerevac i Prof. dr Natalija Perišić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Dr Jelena Tanasijević, iz beogradskog Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Debata će biti organizovana od 13 do 14 sati i 30 minuta, a zbog  ograničenog broja  mesta, prijave za  učešće na  debati, svi zainteresovani poslati na mail: anita. lazarević@raris. org.

Organizatori debate u  Zaječaru  su RARIS, Evropski pokret u  Srbiji  i Fakultet političkih nauka Beograd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>