Najnovije vesti
Home / Kultura / Zaječar će od 14. do 22. oktobra biti PRESTONICA KULTURE: Zoranove dane otvaraju glumci zaječarskog pozorišta (VIDEO)
Zaječar će od 14. do 22. oktobra biti PRESTONICA KULTURE: Zoranove dane otvaraju glumci zaječarskog pozorišta (VIDEO)

Zaječar će od 14. do 22. oktobra biti PRESTONICA KULTURE: Zoranove dane otvaraju glumci zaječarskog pozorišta (VIDEO)

U Ateljeu 212 u Beogradu juče je održana pres konferencija na kojoj je bilo reči o 27. pozorišnom festivalu “ Dani Zorana Radmilovića“ koji će u Zaječaru biti održan od 14. do 22. oktobra.

Predsednik stručnog žirija 27. festivala „Dani Zorana Radmilovića“ Nebojša Bradić, istakao je da su  “Dani Zorana Radmilovića” našli svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali da po svom programskom određenju ne pripadaju samo našem prostoru već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim  pozorišnim sredinama.

„Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara,  od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom Narodnog pozorišta iz Sarajeva i pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji“, rekao je Bradić.

Prema rečima Vladimira Đuričića, v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”, umetniči savet na čijem je čelu srpski  dramski pisac Željko Hubač, i u čijem su sastavu i Miran Hajoš iz Hrvatske i Pavlinka Trifonova iz Bugarske, pomogli su da program festivala bude ovako dobar.

„Zaječar  je poznat po festivalskom duhu i po tome da se sve  karte prodaju za par dana. I ovoga puta sale će biti pune i sigurno će festivalska atmosfera biti onakva na kakvu smo navikli. Zaječar će tih 9 dana biti prestonica kulture Srbije“, istakao je Đuričić.

Predsednik Umetničkog Saveta festivala, Željko Hubač apostrofirao je izuzetnu energiju ljudi koji  ove godine organizuju Festival i misli da će po svom program biti najbolji za poslednjih 20 godina.

Ivan Bekjarev, predsednik žirija 1. Festivala malih pozorišnih formi, koji će u Domu kulture u Kotlujevcu biti održan od  15. do 20. oktobra,  naglasio je da će na repertoaru festivala  biti samo nagrađene monodrame i duo drame.

 “Izuzetna mi je cast što će moje slike biti sastavni deo festivala posvećenog Zoranu Radmiloviću”, rekao je poznati srpski slikar Miloš Šobajić, čija će izložba slika biti otvorena u okviru pratećeg programa festivala, rekao je Bekjarev.

27. Festival “Dani Zorana Radmilovića” otvoriće glumci zaječarskog pozorišta premijerom predstave “Audijencija/Vernisaž” Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića, a zatvoriće kineska Folklorno –plesna grupa iz provincije Henan , koja će nastupiti u čast nagrađenih, istaknuto je na pres-konferenciji u Ateljeu 212 u Beogradu.

U okviru pretećeg programa festivala u Domu kulture u Kotlujevcu biće održan 1. Festival malih pozorišnih formi, biće priređena izložba slika akedemskog slikara Miloša Šubajića, a biće organizovane i brojne promocije knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>