Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas u Zaječaru OTKOČEN PROJEKAT IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE HALOVO
Danas u Zaječaru OTKOČEN PROJEKAT IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE HALOVO

Danas u Zaječaru OTKOČEN PROJEKAT IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE HALOVO

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru, danas je održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom. Sastanak je održan u skladu sa Sporazumom o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između grada Zaječara i opština Majdanpek, Kladovo, Bor, Negotin, Knjaževac i Boljevac. Na sastanku je usvojen set zaključaka kojima se daju preporuke konsultantima koji rade na regionalnom planu upravljanja otpadom, kako bi se završio i finalizirao taj dokument.

„Danas je donet set zaključaka kojim se daju preporuke našim konsultantima koji rade na regionalnom planu upravljanja otpadom, u tom smeru da završe i finalizuju taj dokument. Mi smo dobili uveravanje od Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada da će oni regionalni plan, u roku, ne duže od mesec dana, preurediti u skladu sa ovim zaključcima, i posle toga će grad Zaječar ovaj plan podneti zvanično Ministarstvu životne sredine koje će u određenom roku dati saglasnot, ili možda imati još neki komentar, i to je pravac u kome će se dalje raditi. Ono što je novo i što je važno je to da je danas doneta odluka da se projekat finansira kroz javno privatno partnerstvo. Doneta je odluka da se otpočne proces javno-privatnog partnerstva. Prvi korak u tom procesu će biti da nađemo i stručnjake i konsultante koji će voditi ceo taj proces, pripremati projekat za komisiju iz javno-privatnog partnerstva sve do pripreme tendera. Da ne bi gubili vreme zaključeno je da ta dva procesa idu paralelno jer ne postoje zakonske smetnje da ne bude tako. RARIS će preuzeti obavezu da spremi sve te nacrte tih daljih dokumenata koji će zajedno sa svim opštinama biti usaglašeni“, istakao je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

Prema rečima Milana Đokića, predsednika opštine Knjaževac, proces odlaganja smeća je akutni problem lokalnih samouprava na području Zaječarskog i Borskog okruga, a projekat izgradnje Regionalne deponije omogućiće sistemsko odlaganje otpada.

„Danas su predstavnici lokalnih samouprava na Koordinacionom odboru praktično otkočili projekat izgradnje regionalne deponije koji je dugo stajao i išao u pogrešnom pravcu u nekom delu. Ono šta raduje i šta interesuje sve lokalne samouprave na teritoriji Zaječarskog i Borskog upravnog okruga je upravo to da će projekat izgradnje regionalne deponije omogućiti sistemsko odlaganje otpada. Sve opštine imaju problem sa prebukiranim postojećim deponijama koje su nekada davno locirane tamo gde su locirane, a to su ughlavnom bile periferije gradova. Kako su se gradovi širili a i opštine, tako su te deponije postajale bukvalno sastavni deo gradskih ili opštinskih sredina. Vremenom su postale prebukirane i odlaganje smeća jeste jedan akutni problem lokalnih samouprava na teritoriji Zaječarskog ali i Borskog okruga“, rekao je Milan Đokić i dodao:

„Izgradnjom regionalne deponije mi ćemo ovaj problem početi da rešavamo. Ono što je jako dobro što smo izabrali model privatnog i javnog partnerstva koji će omogućiti da do regionalne deponije dođemo bez inicijalnih ili bez prevelikih inicijalnih troškova za jedinice lokalnih samouprava za teritorije oba okruga. Naravno da će cena koštanja odlaganja otpada prema našim građanima biti kriterijum na osnovu koga ćemo izabrati privatne operatere kroz proces privatnog i javnog partnerstva i siguran sam da ćemo voditi računa o dve stvari koje su bitne. Pre svega, o tehnologiji koja će biti najbezbednija, ekološki najsavremenija i najčistija sa jedne, i sa druge strane, to ne sme previše finansijski da opterećuje građane opština koje će participirati u prjektu izgradnje regionalne deponije.

Proces izgradnje regionalne deponije, prema nekoj proceni, trajaće minimum 6, a maksimalno 12 meseci. Prema rečima nadležnih, u sporazumu je bilo 7 opština. Međutim, opština Kladovo je na sednici Skupštine krajem prošle godine, donela odluku da napusti sporazum. Ovaj projekat će biti urađen na način na koji je i započet, on će obuhvatiti i opštinu Kladovo za slučaj da dođe do neke promene jer je razlog napuštanja opštine Kladovo taj što je u tom trenutku delovalo da neće biti ista cena odlaganja smeća za sve lokalne samouprave. Ipak, jedna od stvari koja je danas dogovorena je da će svi plaćati istu cenu odlaganja smeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>