Najnovije vesti
Home / Vesti / DANAS TALENTI – SUTRA NAUČNICI
DANAS TALENTI –  SUTRA NAUČNICI
Foto: Nikolić David, učenik Gimnazije i Veselin Radivojev, profesor fizike

DANAS TALENTI – SUTRA NAUČNICI

U cilju promovisanja prirodnih i tehničkih nauka kod dece i mladih, ali i buđenja interesovanja za ove nauke i predstavljanja nauke na zanimljiv i privlačan način, u zaječarskoj Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ održan je još jedan Timočki naučni tornado.

Festival je, kako to običaj nalaže, otvoren sinoć, u sali Muzičke škole, predstavom učenika škole „Desanka Maksimović“ pod nazivom „Luka Nauka i TNT“, dok je danas organizovan glavni deo programa festivala gde su posetioci mogli da vide zanimljive eksperimente koji su izveli mladi naučnici.

Na „Tornadu“ je učestvovalo oko 400 đaka osnovnih i srednjih škola sa područja Timočke krajine, a svi učesnici su, prema svemu sudeći, bili odlično pripremljeni. U razgovoru sa njima postavili smo im dva pitanja -Da li znaju koliko se naučna dostignuća koriste u svakodnevnom životu, odnosno koliko rezultati njihovih eksperimenata koriste svakom čoveku da bolje i srećnije živi, i s obzirom na to da se duhovna snaga jedne zajednice meri brojem naučnika koje je ona dala i koje ima, da li znaju koliko u zajednici u kojoj žive ima naučnika sada i u prošlosti.

Na žalost ta pitanja su ostala bez odgovora.

Ideja o organizovanju Festivala nauke je odlična, za pohvalu, ali je treba iskoristiti da se naučnici iz lokalanih zajednica, koji bi bili ugled malim istrživačima, na ovim Festivalima promovišu, i podstaknu ih da i oni jednog dana postanu naučnici.

RajPet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>