Najnovije vesti
Home / Ritam grada / DANAS SU ČASNE VERIGE: Evo koje običaje valja ispoštovati i zbog čega
DANAS SU ČASNE VERIGE: Evo koje običaje valja ispoštovati i zbog čega
Foto: crkvenikalendar.com

DANAS SU ČASNE VERIGE: Evo koje običaje valja ispoštovati i zbog čega

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Časne verige, dan kada je kralj Irod okovao Svetog apostola Petra.

Danas se slave okovi – verige svetog apostola Petra u koje ga je okovao bezdušni Irod, a koje su same od sebe spale kada se pojavio anđeo. Za verige se misli da imaju veliku isceliteljsku moć i da leče sve bolesti. Danas se čuvaju u crkvi Sv. Petra u Rimu.

Ovaj dan neke porodice slave kao krsnu slavu, kao što neki slave Časni Krst. U našem narodu priča se da je i Sveti Sava bio okovan, pa je po oslobađanju sačuvao verige i njima lečio. Jednom se susretne sa svetim Petrom i razmene okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu to uradili narodu bi leti bilo prevruće a zimi prehladno.

U Popovom polju Srbi na taj dan ne rade teže poslove a žene poste. U Gornjoj Pčinji praznuju ovaj dan zbog grada. U Kosovu praznuju verige da ne bude kuge, stočari da stoka napreduje i pre zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja. Na ovaj dan veruje se da zveri ne napadaju ljude, jer su im čeljusti vezane verigama. Na današnji dan se ne šije odelo, jer ko bude nosio odeću poginuće od groma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>