Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas slavimo Svetski dan sunca! Cenimo i čuvajmo naš izvor života!
Danas slavimo Svetski dan sunca! Cenimo i čuvajmo naš izvor života!

Danas slavimo Svetski dan sunca! Cenimo i čuvajmo naš izvor života!

Danas je Međunarodni dan Sunca. 

Sunce je svakidašnje i uobičajeno, pa ga često nesvesno zaboravljamo. Ono nam baš svakoga dana, bez ljutnje i verno, pruža svoju svetlost i toplotu, ali i označava novi početak.
Sunce ima ogroman značaj u našem životu. Ono je izvor života. Slavimo ga svaki dan, ali Svetski dan Sunca se obeležava  3. maja.

 Svojom pojavom uvek nagoveštava novi početak, neko novo svetlo, novu nadu. Podstiče na život, na volju, na raspoloženje, na istraživanja sebe i okoline.

Obnovljiv je izvor energije. Na današnji dan upozorava se i na pojačanu sunčanu aktivnost pod nazivom „Budi prijatelj ozonu-ostani osiguran od sunca“, kako bi se smanjila upotreba hemikalija koje oštećuju ozonski omotač.

Ideja za obeležavanjem Dana Sunca potekla je od američkog predsednika Jimmya Cartera. Jedan od glavnih ciljeva je raditi na daljnjem razumevanju interakcije između Sunca i Zemlje, posebno po pitanju okoline s nadom da će bolje razumevanje ovih procesa pomoći  da se predvide aktivnosti Sunca.

Cenimo i čuvajmo Sunce!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>