Najnovije vesti
Home / Društvo / Danas SLAVIMO SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG, odnosno ujedinitelja, vladara, tvorca srpske države Stefana Nemanju
Danas SLAVIMO SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG, odnosno ujedinitelja, vladara, tvorca srpske države Stefana Nemanju

Danas SLAVIMO SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG, odnosno ujedinitelja, vladara, tvorca srpske države Stefana Nemanju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja.

Sveti Simeon je duhovno, monaško ime Stefana Nemanje, utemeljivača dinastije Nemanjić, koji je rođen 1114. godine, a umro 1200, u Hilandaru. Vladao je od 1170. godine. Na početku vladavine bio je u vazalnom odnosu s Vizantijom. Kad je svrgao brata Tihomira, postao je veliki župan Raške. Borio se za samostalnost svoje države, pa je zbog toga sklapao saveze s Mlecima i napadao gradove na Jadranu. Jedno vreme je pod vlašću držao i grad Kotor. Vizantija je uspela da povrati gradove na moru i pokori Rašku, stavljajući je ponovo u vazalni odnos. Posle smrti vizantijskog cara Manojla Komnena, Stefan Nemanja nastavio je borbu za nezavisnost i u savezu s Ugarima napadao neke oblasti vizantijskog carstva. tako je Raškoj priključio teritorije između Zapadne i Velike Morave, Kosobo, Lab, Hvosno i Zetu, a s Dubrovnikom sklopio ugovor o trgovini i miru.

Prestola i državne vlasti odrekao se 1196. godine i zajedno sa ženom Anom otišao u manastir. Nemanja se zamonašio u manastiru Studenica, gde je dobio ime Simeon, a Ana je otišla u ženski manastir i postala monahinja Anastasija. Simeon je zatim otišao u Hilandar, koji je podigao zajedno sa sinom Rastkom, potonjim Savom. Za vreme njegove vladavine srpska država je konačno zbacila vizantijsku vlast i postala samostalna. U sređivanju unutrašnjih prilika oslanjao se na crkvu, kojoj je davao velike povlastice i posede, a i sam je gradio mnoge, i danas najznačajnije manastire: Studenicu, Đurđeve stubove, Svetog Nikolu kod Kuršumlije i Hilandar.

Na njegov dan širom Srbije održavali su se vašari i panađuri, a danas samo u Mionici.

Sveti Simeon Mirotočivi se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave – slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Današnji praznik je nepokretan. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

Naodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo da se pomolite svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu vaše dece, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, Sveti Simeon će vam uslišiti molbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>