Najnovije vesti
Home / Vesti / Danas slavimo Blagu Mariju: NIŠTA ne radite po kući i u polju
Danas slavimo Blagu Mariju: NIŠTA ne radite po kući i u polju

Danas slavimo Blagu Mariju: NIŠTA ne radite po kući i u polju

Blagu Mariju SPC i njeni vernici slave u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju, bila je sestra Ilije Gromovnika i veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama. Evo šta nikako ne treba da radite danas.

Blaga Marija-Blagi dan je dan posvećen Mariji Magdaleni koju je Hrist oslobodio mučenja od sedam zlih demona. Bila je verna sledbenica za njegovog ovozemaljskog života. Stajala je ispod krsta kada je Hrist razapet na Golgoti, tri puta je obišla njegov grob i dva puta joj se Hrist ukazao posle vaskrsnuća. Umrla je mirno u dubokoj starosti u Efesu i odatle prenesena u Carigrad gde je sahranjena u ruskom hramu posvećenom njoj – Mariji Magdaleni.
Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva BLAGIM.

Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>