Najnovije vesti
Home / Ritam grada / DANAS POČINJE ZIMA -Evo šta kažu kakva će biti…
DANAS POČINJE ZIMA -Evo šta kažu kakva će biti…

DANAS POČINJE ZIMA -Evo šta kažu kakva će biti…

Danas stiže zima u 17 sati i 27 minuta po našem vremenu. To je 355. dan u godini, a do kraja godine ima još 10 dana. 

Zima će trajati 89 dana, a završiće se 20. marta 2018. u 17 sati i 15 minuta kada počinje proleće. Zima je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo decembra, ceo januar, februar i deo marta, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo juna, ceo jul, avgust i deo septembra. Na dan početka zime, takozvanu kratkodnevnicu, koja obično pada 21/22. decembra na severnoj, a 22. juna na južnoj hemisferi, noć je najduža, a obdanica najkraća- Zima se završava početkom proleća. Na severnoj hemisferi počinje 21. marta, a na južnoj 23. septembra.

Meteorolozi očekuju da će vrednosti srednje zimske temperature vazduha biti u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, odnosno od -4 do nula u planinskim predelima.

U toku zime se ne očekuju ekstremno niske temperature u dužem vremenskom period, odnosno ne očekuju se talasi hladonoiće i ledenih dana popurt onih iz februara 2012. kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitet.

Međutim, kako se ističe u saopštenju RHMZ-a, bez obzira obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije, broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biti u interval od 40 do 65, a na planinama od 65 do 85 dana.

Očekuje se i da će biti i od 10 do 20 ledenih dana, a na planinama od 25 do 45.

Klimatski izgleda ukazuju da će tokom predestojeće zime količina padavina biti na nivou godišnjeg proseka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>