Najnovije vesti
Home / Kultura / Danas je VASKRS: Ovo su narodni običaji na najveći hrišćanski praznik
Danas je VASKRS: Ovo su narodni običaji na najveći hrišćanski praznik

Danas je VASKRS: Ovo su narodni običaji na najveći hrišćanski praznik

HRIŠĆANI OBELEŽAVAJU VASKRSENJE ISUSA HRISTA, PRAZNIK KOJI SIMBOLIZUJE POBEDU ŽIVOTA NAD SMRĆU

Uskrs ili Vaskrs je pre svega, pokretni crkveni praznik koji obeležava dan hristovog uskrsnuća. Međutim, kao i svaki praznik u narodnom kalendaru i u ovaj dan su uneti mnogi rituali i obredi iz nekadašnjih proslava dolaska proleća i letnjeg perioda.

Domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom u kojoj je potopljen drenak, zdravljak, bosiljak i crveno jaje. Decu obavezno dotakne jajetom – da budu crvena i zdrava preko čitave godine. Svuda, gde živi srpski narod, odlazi se rano u crkvu, Uobičajen pozdrav je „Hristos voskrese“  – „Vaistinu voskrese“ i on se upotrebljava u toku naredne sedmice. Kada se završi služba u crkvi, ljudi, žena, deca, svečano obučeni, zaseli bi oko nje ili u obližnjim gostionicama ili livadama, ako je lepo vreme. Tu se pored jaja jelo sve od belog mrsa i pečenog mesa. Pila se  rakija i vino, igralo i pevalo.

Deca se izuzetno raduju Usksru i crvenim jajima, kojima se tucaju ili ih razbijaju srebrnim ili običnim novčićima. Jajima se tucaju i odrasli. Čije se jaje razbije, taj gubi i predaje onome koji ima jače da se omrsi. Prvo ofarbano jaje čuva se u kući godinu dana i naziva „čuvar kuća“. Neko ga nosi na njivu i zakopa sa usevima, kao žrtvu božanstvu koja štiti rod, a drugi pak ljuske od jaja bacaju na mravinjak da bi kokoške obilato nosile.

Veruje se da na Uskrs ne valja zaspati pre ponoći, jer će se u protivnom spavati celog leta i ništa se neće uraditi.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>