Najnovije vesti
Home / Vesti / DANAS je Usekovanje glave Jovana Krstitelja, dan kada se najstrože POSTI
DANAS je Usekovanje glave Jovana Krstitelja, dan kada se najstrože POSTI

DANAS je Usekovanje glave Jovana Krstitelja, dan kada se najstrože POSTI

Na današnji dan sećamo se Svetog Jovana Krstitelja, velikog propovednika i prethodnika Isusa Hrista. Iako je dan posvećen proslavljanju sveca, sećamo se i njegovog mučeničkog stradanja – zato se podrazumeva jedan od najstrožih postova u pravoslavnom kalendaru.

U narodu se ovaj praznik naziva i jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odseče glava Svetom Jovanu. Bludni i razvratni car Irod oterao je svoju ženu da bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu. Za vreme jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena u samo sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, poželi devojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražiše glavu sveca. Irod naredi da se Jovan poseče i njegova glava donese. Tako i bi.

Srbi na ovaj dan poste. Deci se ne daje da jedu ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati lekovite trave – kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>