Najnovije vesti
Home / Društvo / DANAS JE TODOROVA SUBOTA! Praznik sa mnogo običaja
DANAS JE TODOROVA SUBOTA!  Praznik sa mnogo običaja

DANAS JE TODOROVA SUBOTA! Praznik sa mnogo običaja

Todorova subota, ponegde Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao sveti Teodor Tironski. Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli.

Todorova subota je prva subota Uskršnjeg posta, pokretan je praznik koji spada uz Uskršnji ciklus praznovanja. Dan je posvećen velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva slavi po starom kalendaru 17. februara, odnosno 1. marta po novom, ali ga narodni kalendar postavlja u prvu subotu, prve nedelje posta. Za svetog Teodora, narodski Todora, veruje se da je zaštitnik stoke, poglavito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan.

Sveti Teodor Tiron bio je vojnik u gradu Amasiji. Kada je počeo opšti progon hrišćana, nije hteo da učestvuje u tome, pa je čak javno priznao da je i sam hrišćanin. Zbog toga bi bio bačen u tamnicu i moren glađu ne bi li se odrekao vere. Vere se nije odrekao ali života jeste. Bi živ bačen u oganj gde u najstrašnijim mukama ispusti dušu.

U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se svetom Teodoru za zadravlje. Todorova subota u Popovom polju zove se Todorica. Sela u Gornjoj pčinji, ovog sveca slave kao zaštitnika goveda i goveđu slavu. Trke konja se organizuju u Šumadiji, koje su popularne među mlađarijom.

Na Todoricu, kako se još naziva Todorova subota, veruje se da prvi put izlaze zmije. Na Kosovu misle da je nekad sveti Teodor upravljao zmijama. Kad su zmije počele da ujedaju ljude, on se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.

Ovog dana u selima istočne Srbije priprema se žito, odnosno, koljivo, kao za svaku krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalazi predstavlje konja ili potkovice. Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra, jer demoni ne vole dim.

Todorica spada u one praznike koji slave početak letnjeg periodu pa se tako u selima oko Prokuplja može čuti da je to dan kad sveti Todor uzjaše konja i odlazi da dovede leto. Druga priča kazuje, da je to dan kad roda potkiva svog nevidljivog konja, pred veliki put, da bi stigla u naše krajeve za Mladence. Po ovom danu se određuje i kakvo vreme će biti u tooku godine. Poznata je izreka: „Kakva Todorica, takva godinica“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>