Najnovije vesti
Home / Vesti / DANAS JE SVETI ATANASIJE, U NARODU POZNAT I KAO ČUMIN DAN
DANAS JE SVETI ATANASIJE, U NARODU POZNAT I KAO ČUMIN DAN

DANAS JE SVETI ATANASIJE, U NARODU POZNAT I KAO ČUMIN DAN

Sveti Atanasije bio je arhiepiskop Aleksandrije, veoma učen čovek, koji je doprineo da se hrišćanstvo konačno utvrdi na Prvom vaseljenskom Saboru u Nikeji. Za života je bio proganjan od jeretika i tek pred kraj života je našao sebi malo mira u Rimu.

Sveti Atanasije Svetogorski ili Atonski je živeo u 10. veku. Zamonašivši se, više godina je proveo kao pustinjak. Upravo on je uveo kinovijski sistem na Svetu goru – ideju da monasi treba da žive u zajednici, umesto kao pustinjaci kao što je preovladavalo do tada.

Još za života je stekao mnogo poklonika. Napisao je prvi topik, odnosno zakonik Svete Gore. U našim krajevima, narod Svetog Atanasija smatra jednim od zaštitnika od nepogoda i oluja. Na jugu Srbije do danas je ostala sačuvana priča o tome kako je đavo iskušavao ovog monaha prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i pridruži joj se u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio je devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Ona je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more. Legenda kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude. Zbog ovoga, stari kažu da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je važno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni.

U našim krajevima slave ga kao zaštitnika od kuge. Zato se njegov dan zove i Čumin dan. Stariji ljudi tvrde da ko se razboli na ovaj dan, neće preživeti. Žene ne predu i ne tkaju ovog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>