Najnovije vesti
Home / Vesti / Danas je Sveta Varvara: ZASADITE ŽITO I PRIPREMITE VARICU!
Danas je Sveta Varvara: ZASADITE ŽITO I PRIPREMITE VARICU!

Danas je Sveta Varvara: ZASADITE ŽITO I PRIPREMITE VARICU!

Sveta velikomučenica Varvara, poznata i kao Sveta Barbara, hrišćanska je mučenica i svetiteljka. Pravoslavna crkva proslavlja je 17. decembra, a smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…

Iako nije zapovedan crkveni praznik, nije crveno slovo, u narodu je dan svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu.

Sveta velikomučenica Varvara živela je u četvrtom veku u Maloj Aziji i mučenički postradala radi vere.

Rođena je u gradu Iliopolju misirskom u neznabožačkoj porodici prebogatog i znamenitog Dioskora. Varvara je bila izuzetno lepa i mudra devojka i otac je, u želji da je sačuva, zatvorio u kulu svoga dvorca okruženu bogatstvom, udobnostima i sluškinjama.

U toj usamljenosti Varvara je svojim blistavim umom dosegla do saznanja o Tvorcu i Gospodu iako je niko nije imao tome poučiti. Kada je jednom uspela da pobegne iz kule, Božjim promislom srela je neke hrišćanke od kojih je saznala ono što je i sama naslućivala.

Vratila se u kulu i u svom kupatilu prosekla i treći prozor kao simbol Svete Trojice, a prstom, kao gvožđem izdubila krst u kamenom zidu.

Iz njene stope na podu kupatila proključao je izvor žive vode koja je lečila mnoge bolesti.

Kada je sve ovo saznao surovi otac, prijavio je ćerku načelniku Martijanu. Bacili su je u tamnicu i mučili je zajedno sa još jednom hrišćankom – Julijanijom.

Odsekli su im grudi i za porugu vodili ih po gradu. Na kraju, Varvaru je zaklao rođeni otac, a Julijanu vojnici. Odmah potom, udario je grom u Cioskorovu kuću i ubio i njega i Martijana. Sveta Varvara skončala je 306. godine, a njene čudotvorne mošti nalaze se u Kijevu.

Uoči Varindana domaćica meša žito, grašak, sočivo, kukuruz, pirinač, beli i crni luk, i razno drugo povrće, pa pristvai u veliki lonac ili kotao da vari. Kad se jelo skuva, koje se zove varica, i sprema u većini srpskih krajeva, okupe  se deca i pevaju:

„Varila se varica, Slavica se hladila
Nikolica kusa, Majka mu se buda
Kozica se kozila, okozila kozice
Da tor bude puniji, ovčice se janjile,
Krave nam se telile, kobile se ždrebile
Dobre ždrale, sokole, nek ih momci igraju“.

Ukućani jedu varicu za ručak i večeru, a jedan deo se ostavi za stoku. U Popovom polju varicu prvo svečano nose stoci, a jedan deo ostave, pa nose za Božić. ponovo stoci.

Takođe se „seje“ žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozeleneti do Božića.

Od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja onda o tome ne govori nikom, niti se snovi tumače. U Srbiji se verovalo da ko sanja i dira garave sudove, te zime će mu vuci stoku napadati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>