Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena -OVO NE RADITE!
Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena -OVO NE RADITE!

Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena -OVO NE RADITE!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Prepodobna mati Paraskeva, poreklom Srpkinja, rođena je u Epivatu. Po smrti imućnih roditelja, svetica podeli sirotinji sve što je imala i zamonaši se u Cearigradu. Odatle ode u Jordansku pustinju gde je živela do starosti. Tada joj se javi anđeo Božiji i reče da je dovoljno trpela iskušenja i da je uzornim i bogoljubnim životom dostojno pokazala veru u Gospoda, pa je vreme da se vrati u svoj zavičaj i tu na miru prepusti dušu Bogu. Živela je i umrla u XI veku. Mošti su joj bile smeštena u Carigrad, zatim u Beograd, i konačno su položene u rumunskom gradu Jašu. U beogradskoj tvrđavi na Klaemegdanu, pored male crkve posvećene svetoj Petki nalazi se izvor svete Petke, koji čudotvorno leči sve bolesti.

U većini mesta ovaj dan Zovu Pejčindan. U selima oko Zaječara vernici prave slavski kolač koji lome a zatim podele stoci za zdravlje. Desetina crkava u našim krajevima possvećeno je svetoj Petki koje naročito žene posećuju da bi lakše rađale, a nerotkinje se moleza decu. Žene koje traže pomoć od svetice, zavetuju se i poste sedam dana, a na ovaj dan odlaze u crkkve sa prilozima.

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Danas mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Devojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu videti svoju sudbinu i budućeg muža.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>