Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je PREOBRAŽENJE -Evo šta ne treba da radite…
Danas je PREOBRAŽENJE -Evo šta ne treba da radite…

Danas je PREOBRAŽENJE -Evo šta ne treba da radite…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika. 

Treće godine propovedanja nove vere, Isus Hrist povede apostale i učenike svoje: Jakova, Petra i Jovana u planinu gde se u toku noći preobrazi pred njima i pokaza im neke svoje božanske moći. Pored preobraženog Isusa pojaviše se poroci Mojsej i Ilija i začu se glas Božiji, koji apostolima reče da nikad ne gube veru u Njega i Njegovog sina.

U narodu se slavi Preobraženje kao prelaz iz letnjeg u zimski period, kad vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je do tada bujalo polako vene. Tog dana se ne radi. Od Preobraženja se više ne kupa u rekama i jezerima. Kaže se da se i gora tada preobrazi.

Žene uoči Preobraženja vežu crveni ili beli konac oko ruke i pomisle želju. Ako se konac prekine u toku dana, želja će se ispuniti. Na ovaj dan se strogo posti, a u šumadijskim selima je običaj da se pričešćuju u crkvi.

Crkveni vašari sa narodnim veseljem održavaju se širom Srbije. Popovci nose grožđe u crkvu da blagosiljaju rod. Mnogi neće da okuse grožđe pre, jer misle da tek kad prođe preobraženje, grožđe se „preobrati“ u zrelo. Devojke, u timočkim selima, prave tajne dogovore gde će da se sakupe i proslave praznik. Uveče se okupe kod neke od njih i sakriju na tavan, podrum ili kakvu pomoćnu zgradu. Jedu razno voće i piju razne napitke, a onda zapale vatru, jedna od njih se obnaži, uzjaše vratilo i obilazi oko vatre. Drugi sa oklagijama u ruci je prate, i sve se tako vrti u krug, da bi se i momci vrteli oko njih. Kad gase vatru lupaj, da što više varnica i žiški iskoči, govoreći pri tom: „Koliko iskri, toliko momaka“.

Veruje se da ako je na ovaj dan lepo vreme, sledeće godine neće biti dobra letina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>