Najnovije vesti
Home / Društvo / Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice
Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole – Svete Trojice ili Duhove. Duhovi se uvek obeležava 50 dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i „rođendan“ hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

Po značaju to je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja. Taj praznik je uvek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća. Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao. U pedeseti dan od Hristovog Vaskrsenja, sa neba iznad kuće u kojoj su boravili apostoli i Presveta Bogorodica nastade buka.

Trojice se slave kao veliki praznik u Šumadiji. Tog dana išle su u mnogim selima krstonoše. U povorci su bili i konjanici i sva muška deca svečano obučena u nova odela. Krstonoše gaze preko useva i njicva, a ispod svake kuće koje prolaze, čekaju ih ponude mleka, belog mrsa i druge hrane.

Jedinstven običaj odražao se do današnjeg dana u selu Duboka kod Kučeva. To su poznate Dubočke rusulje. Na trgu, u sred sela, popodne na ovaj dan, obavlja se običaj rusulja.

Rusalja je uvek žena, koja isključivo na ovaj dan, prilikom igre u kolu ili samo slušajući muziku pada u trans, odnosno potpuni zanos. Zbog toga ih zovu i „padalice“. Može se predpostaviti da padanje u zanos izaziva jednoličnai dugotrajna muzika violina, i da padalica (rusalja) dobija neku vrstu histerično – epileptičnog napada. Simptomi su isti kao kod pravog napada. Dok je „rosulja“ u zanosu, transu ona, veruje se, može razgovarati „sa onim svetom“, odnosno mrtvima. U svom buncanju ona razgovara sa mrtvima, a to koriste brojni posmatrači i postavljaju pitanja u vezi sa mrtvima, na koje ona daje odgovore. Njen izlazak iz transa odnosno buđenje iz zanosa je takođe vrlo teško i zahteva mnogo veština i umešnosti, od onoga , koga je rusalja pred padanja, odredila da je probudi.

Tokom godine rusalja se ničim ne razlikuje od ostalih žena, niti joj se dešava da padne u trans ili zanos.

Dobro je zapamtiti san koji se večeras sanja. Stari veruju da neko vičan tumačenju, iz njega može da predskaže dešavanja tokom cele godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>