Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je Petrovdan! Šta treba raditi sa jabukama i koji kolač treba napraviti?
Danas je Petrovdan! Šta treba raditi sa jabukama i koji kolač treba napraviti?

Danas je Petrovdan! Šta treba raditi sa jabukama i koji kolač treba napraviti?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere. Najstarija srpska crkva, hram posvećen Svetom Petru iz IX veka, nalazi se u neposrednoj blizini Novog Pazara. Narod iz Raške i drugih mesta okuplja se oko hrama, na ovaj dan.

Na Petrovdan su česti sabori, a običaj je da se pale lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

-Kada je Bog delio uloge, sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od nebeskog carstva. Zato on sedi na vratima raja i ispituje umrle. Sv. Petar je takođe postavio nebeskog kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za zemlju. On šeta Mlečnim putem i moli se pred nebeskim krstom; učvršćuje gvozden stub na kome leži zemlja i koji strašan crni pas stalno grize. Sa sv. Savom je zamenio verige pa se zato dešava da su na Savindan dani topli, a oko Petrovdana, odjednom osveži. Priča se da je jedna žena u okolini Kragujevca prala veš na potoku na ovaj dan, kad naiđe starac iz šume i upita je da li zna da je danas Blagi dan? Žene ne reče ništa i nastavi da pere. Na to sv. Petar, jer to je on bio, reče: „Ostaćes nema do idućeg Petrovdana“. Tako i bi. Žena posta mutava i provede u postu čitavu godinu, a kad dođe Petrovdan ona usklisnu božje ime. Od tada je išla po svetu, slavila ime svetitelja i pričala o svom iskupljenju, zabeležio je etnolog Dragomir Antonić.

Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

 Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>