Najnovije vesti
Home / Vesti / DANAS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PROROK -Evo zašto na ovaj dan ne treba da se češljate
DANAS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PROROK -Evo zašto na ovaj dan ne treba da se češljate

DANAS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PROROK -Evo zašto na ovaj dan ne treba da se češljate

Pravoslavni vernici proslavljaju praznik svetog proroka Jeremije, rođenog 600 godina pre Hrista, u selu  Anatotu, u blizini Jerusalima.

Sveti prorok Jeremija, rođen u šestom veku pre nove ere u selu Anatotu, nedaleko od Jerusalima. Počeo je prorokovati već u petnaestoj godini za vladavine cara Josije. Celog života bio je proganjan zbog svojih istupanja i prorokovanja. I pored progona i mučenja još za života je bio slavljen i poštovan kao svetitelj čija se proročanstva ostvaraju. Postoji predanje da je Aleksandar Makedonski posetio njegov grob i naredio da se njegove kosti prebace i sahrane u Aleksandriji. Misirska je gajio kult obožavnaja svetitelja, pa su smatrali da leči i posle smrti. Prah sa njegovog groba je uziman kao siguran lek od zmisjkog ujeda.

I u našem narodu se veruje da Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica, a veoma su česte porodice koje slave Jeremijin dan kao Krsnu slavu.

U takovskim selima već u petak pred Jeremiju niko ne radi, a naročito se izbegava unošenje drva u kuću. Čitava porodica u te dane obilazi oko kuće, lupa u kante, šerpe i viče: Jeremija u polje, gujurine u more, samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dva trna glogova, na četiri šipova, zlu kod izela“. Dokle se čuje lupanje i pesma, dotle će smeti zmije da se približe.

Slično rade i seljaci u okolini Popovog polja s tim što se penju na visove oko kuće i pevaju pesmu sa sličnim rečima.

Veruje se da na svetog Jeremeiju ne treba otvarati britve, ništa ne treba vući za sobom, ne diraju se igle, konac, šila, pletivo i ne češlja se da se izazivaju zmije. Nije preporučljivo ni raditi u polju osim sejanja konoplja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>