Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je Markovdan! Nikako ovo nemojte da radite na današnji dan…
Danas je Markovdan! Nikako ovo nemojte da radite na današnji dan…

Danas je Markovdan! Nikako ovo nemojte da radite na današnji dan…

Tek što je prošao Đurđevdan, a danas 8. maja nas čeka još jedna slava -Markovdan!

 Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. maja, slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra. Markovdan je poznat i kao treći dan Đurđevdana.

Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor prvog jevađelja.

Petar je Marka u svojoj poslanici, nazvao duhovnim sinom.

Legenda kaže da kada je Marko bio sa Petrom u Rimu, vernici su ga zamolili da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov život i čudesa. Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku.

Običaji u vezi sa Markovdanom

Srpski seljak na Markovdan nije izlazio na njivu niti radio u polju jer je strahovao da će ga Sveti Marko kazniti olujom, gradom i gromovima.

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv –  taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako „izlečiti“ od pospanosti i bolesti.

Ako niste dremali na Svetog Đorđa, nemojte ni na Markovdan jer ćete cele godine biti tromi i pospani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>