Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je letnji Aranđelovdan
Danas je letnji Aranđelovdan

Danas je letnji Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen „crvenim slovom“ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Na današnji dan slave se i pominju sva javljanja i čuda koja je u istoriji hrišćanske crkve učio arhanđel Gavril. Prvi put je slavljen na Svetoj Gori u IX veku, za vreme vladavine careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole Hrisoverga, jer se ovog dana pre hiljadu i sto godina u manastirskoj keliji u Kareji, javio i prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici. Kelija postoji i danas i smatraju je svetim mestima.
U Bosni arh. Gavrila slave čobani i zovu ga „volujski svetac“. Devojke ne rade ručne radove, ali se misli da je ovo najbolji dan za mobu i sve dobrovoljne radove. U Takovu pričaju da je nekom seljaku stalno crkavala stoka, pa se molio arhanđelu da mu pomogne. Arhanđel se pojavio na svoj dan i zajedno sa seljakom potera stoku prema Rudniku. Usput su pojili stoku na sedam izvora. Kada su se uveče vratili stoka je bila zdrava. Od tada narod obilazi te izvore, pije vodu i leči od raznih bolesti.
Gorešnjacima narod zove najtoplije dana u toku leta, kada vladaju najveće vrućine. U pirotkom kraju Gorešnjaci su dan Svetog Ćirila i dva dana posle, u južnom Pomoravlju, Gorešnjaci traju od 26. do 29. jula, ali u većini krajeva u ove dane se ubraja sedam dana koji padaju od Arhanđel Gavrila do Svetog Ilije. U te dane prete požari i paljevine, ne radi se u polju da usevi ne bi sagoreli od sunca, vinogradari ne ulaze u vinograde, žene tek uveče odlaze u baštu, a žene zabranjuju deci da se kupaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>