Najnovije vesti
Home / Kultura / DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice
DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice
Foto: Wikipedia

DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Vavedenje – jedan od najvećih praznika posvećenih Bogorodici i njenom prvom ulasku u hram. Vavedenje je uspomena na događaj zapisan u Jevanđeljima kada je Bogorodica u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, stupila pod svodove Jerusalimskog hrama.

Presveta Marija je prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. Na ovaj dan izvršen je u Jerusalimu svečani čin zaveštanja devičanstva. Devica se zavetovala pred Bogom i ljudima, a čin je obavio preosveštenik Zaharije, otac svetog Jovana Preteče.

U Srbiji na ovaj dan prestaju svadbe. U nekim takovskim selima bio je običaj da se tog dana ostane posle službe kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni. Mlade se za tu priliku svečano odenu i zakite cvećem iz venčanih venaca. Ovaj običaj održavaju se i Popovci, koji se okupe oko manastira Vavedenje u Zavali.

Vavedenje slave stočari da bi ima svetica zaštitila stoku od zveri, izbegava se uzimanje noževa, makaza i bilo kakvog sečiva da se ne bi zverima otvarale čeljusti. U selima južnog Pomoravlja sve žene koje ne mogu da imaju decu odlaze u manastir Crkovicu gde provedu čitavu noć u molitvama da bi dobile poroda. Prema verovanjima u istočnoj Srbiji, na današnji dan na osnovu vremena moguće je predvideti rod useva – vedro nebo znači i dobre useve. Stariji ljudi kažu: „Ako na Vavedenje pada kiša, biće rodna cela godina, ako duva jak vetar – biće nerodna“.

Vavedenje je slava manastira Hilandar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>