Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je Đurđic -Ništa ne iznosite iz kuće ako ne želite da imate tešku godinu
Danas je Đurđic -Ništa ne iznosite iz kuće ako ne želite da imate tešku godinu
Foto: wikipedia

Danas je Đurđic -Ništa ne iznosite iz kuće ako ne želite da imate tešku godinu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju spomen na prenos moštiju Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Ovog dana crkva praznuje prenos moštiju svetog Georgija (sv. Đorđa) iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku, gde postrada u vreme cara Dioklecijana. Po predanju, Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine. Prenos moštiju je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je želeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih bližih.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako – jašući na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem – ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U Srbiji postoji verovanje da se na Đurđic ništa ne sme izneti iz kuće jer ćete u suprotnom cele godine imati samo rashode bez prihoda.

Đurđic se slavi kao krsna slava. Narod ga slavii kao prvi dan Mratinaca, koje najviše praznuju i stočari. Mratinci su dani od Đurđica do svetog Mrate, 24. novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>