Najnovije vesti
Home / Društvo / DANAS JE ČISTI PONEDELJAK -Evo šta danas valja raditi …
DANAS JE ČISTI PONEDELJAK -Evo šta danas valja raditi …

DANAS JE ČISTI PONEDELJAK -Evo šta danas valja raditi …

Za pravoslavne vernike, danas počinje višenedeljni Časni ili Vaskršnji post (jer obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst). Ovaj post traje od Čistog Ponedeljka do Lazareve Subote.

Prvi ponedeljak Velikog posta zovi se Čisti Ponedeljak. Nekada je bio običaj da se ovog dana vrši veliko spremanje i čišćenje kuće.
Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne smrkne.

Na Čisti ponedeljak, žene spremaju i čiste kuću, deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju.
Dobro je na ovaj dan započeti velike poslove jer će svi biti napredni. Žene izlaze na njive i bacaju pregršt žita da bi usevi bili čisti, bez korova i kukolja. Nekada žene nisu prele, niti su dozvoljavale da se jede kašikom. Verovalo se da će se ovim radnjama sprečiti da ptice napadaju njive zasejane žitom. Ovog dana se ništa ne daje iz kuće.

Do četvrtka se ne koristi kašika, devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je sva porodica na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera. U selima oko Pčinje se kaže da se ne valja jesti sve dok ne izađe zvezda Karavanka.

Na kraju Vaskršnjeg posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja ovog perioda 48 dana.

Današnji oblik vaskršnjeg posta, Velika četrdesetnica, razvio se u V veku. Post je višedimenzijskog karaktera i ni u kom slučaju nije odricanje od hrane i izgladnjivanje, jer po rečima svetih Otaca: „Mi nismo telo ubice, već strastoubice”.

Post u hrišćanstvu ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju. Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu praznika.

Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenuju Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>