Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je ĆIRILOVDAN -Šta bolesni treba da urade a šta žene da izbegavaju?
Danas je ĆIRILOVDAN -Šta bolesni treba da urade a šta žene da izbegavaju?

Danas je ĆIRILOVDAN -Šta bolesni treba da urade a šta žene da izbegavaju?

U Srbiji se danas obeležava dan Svetog Kirila i njegove majke Julite, koji su stradali u velikim progonima hrišćana, za vreme cara Dioklecijana. Njihove mošti danas se čuvaju u Ohridu, u Crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

U okolini Bijelog Polja veruju da Sveti Ćiril štiti od svih kožnih bolesti, posebno od šuge, pa se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. U istom kraju, ko slavi ovaj dan, ne vari žito nego sprema panaiju od žita ili naseckanog hleba.
Veruje se da u Srbiji Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica i tog dana treba sklanjati strašila. Žene izbegavaju da biju i grde decu jer će u protivnom biti bolesna preko godine.
Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Priča iz Mačve kaže da je neki čovek sejao na Ćirilovdan pšenicu, pa se toliko zamislio dok je radio da nije primetio dete na kraju njive kako ga posmatra. Taman što završi posao, kad dete dunu u neku sviralu i nebo se zatamni od silnih ptica koje se spustiše na seljakovu njivu. Čovek u čudu priđe detetu i vide da je to Sveti Ćiril, pa pade na kolena i izmoli oproštaj, ali mora sve ponovo sutradan da seje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>