Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Danas je biljni petak -Evo kakva lekovita svojstva imaju biljke ubrane na ovaj dan!
Danas je biljni petak -Evo kakva lekovita svojstva imaju biljke ubrane na ovaj dan!

Danas je biljni petak -Evo kakva lekovita svojstva imaju biljke ubrane na ovaj dan!

Biljni petak je petak uči Đurđevdana, praznika koji ima stalni datum u kalendaru. 

U narodu se veruje da trave nabrane na ovaj dan imaju izuzetne lekovite moći. U mnogim selima odlaze u branje bilja po livadama, a narodni travari odlaze na samo njima znana mesta po visovima i proplancima. Veruje se da bilje danas ubrano ima izuzetna lekovita svojstva, pa tako u Šumadiji travu nekošenu u ovaj petak ostavljaju za „ne daj Bože“. U slučaju da se stoka razboli mešaju je sa tricama i daju kao lek za ozdravljenje.

Žene iz Male Plane jednostavno nakose travu na najbližoj livadi i odvoje je na stranu i čuvaju tokom godine, dok u Pridvorici beru mlečiku i od nje prave vemce koje ostavljaju da se sasuše pored izvora, pa tek onda unose u kuću.

Čobani i stočari proslavljaju ovaj petak kao svoj praznik. Kod pećine u selu Duboka narod se ranije okupljao, organizovao seosku igranku, a ujedno su brali bilje po okolnim proplancima i livadama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>