Najnovije vesti
Home / Kultura / Dan knjige: Šta Zaječarci čitaju?
Dan knjige: Šta Zaječarci čitaju?
Foto: pixabay

Dan knjige: Šta Zaječarci čitaju?

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan knjige i Dan Narodne biblioteke Srbije. 28. februar je dan kada je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke. 

Matična Biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru je u toku 2016. godine izdala ukupno 39 896 knjiga.  U prošloj godini upisano je 1 792 novih korisnika, od čega 807 na dečijem odeljenju, a 985 na Odeljenju za odrasle.

U akciji besplatnog upisa đaka prvaka prošle godine je upisano 342 đaka, a u toku 2016. godine čitaonicu je koristilo preko 3 000 korisnika.

Fond Matične Biblioteke  „Svetozar Marković“ u Zaječaru broji blizu 100 hiljada knjiga.

U pozajmnom Odeljenju zaječarske biblioteke kažu da se od novijih izdanja dosta čita Ju Nesbe i njegovi naslovi „Utvara“, „Slepi miš“ i „Oklopno srce“, potom dosta je čitan Zahar Prilepin i naslov „Obitelj“, Gijom Muso, Džejms Paterson, „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka, Sergej Lukjanjenko i  njegova“Šesta straža“. Od naših autora najviše su čitani Vanja Bulić, Dejan Lučić, Isidora Bjelica. Od hrvatskih pisaca traženi su Vedrana Rudan i Miljenko Jergović.

Knjižar Irena Jović Stanojević kaže da Zaječarci čitaju više nego što se misli.

„Iako nas je mnogo manje nego pre nekih 20 godina, posebno mladih, Zaječar itekako ima svoju čitalačku populaciju. U Zaječaru se sve više čitaju domaći autori. U poslednjih mesec dana na top listi 10 najčitanijih i najtraženijih knjiga u Zaječaru 8 su domaći autori, koji su sve više popularni, među kojima su Mirjana Bobić Mojsilović, Ivana Dinić, Jelica Greganović, Marko Aleksić, Vladan Matijević“,  navodi Jović Stanojević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>