Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Da se ne zaboravi Dan oslobođenja Zaječara -POLOŽENI VENCI NA SPOMEN-OBELEŽJE KOSTURNICA (FOTO)
Da se ne zaboravi Dan oslobođenja Zaječara -POLOŽENI VENCI NA SPOMEN-OBELEŽJE KOSTURNICA (FOTO)

Da se ne zaboravi Dan oslobođenja Zaječara -POLOŽENI VENCI NA SPOMEN-OBELEŽJE KOSTURNICA (FOTO)

Povodom Dana oslobođenja Grada Zaječara u Drugom svetskom ratu danas su položeni venci na spomen obeležje ,,Kosturnica“ i odata pošta poginulim borcima. Vence su položile delegacije Grada Zaječara, Komande za razvoj Timočke brigade, Udruženja vojnih penzionera, SUBNOR-a Zaječar, delegacija Potomaka 1912-1920, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Udruženja rezervnih vojnih starešina.

O ovom danu, nakon intoniranja državne himne, govorio je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a iz Zaječara.

-Grad je prvi put oslobođen 7. septembra, od strane Narodnooslobodilačke vojske i partizana. Nemci su tada pokušali da pojačaju front na liniji Kladovo – Grčka – Niš – Egejsko more. Istočna Srbija je tada bila važna maršuta i za Nemačku i za Sovjetski savez. Nemci su ojačali sve garnizone u Svrljigu, Knjaževcu, Zaječaru i Kladovu radi pravljenja fronta prema Sovjetskom savezu.  U Zaječaru je u to vreme bilo oko sedam hiljada neprijateljskih vojnika. Oni su bili dobro naoružani, a čitav grad je bio opasan zaštitom. Kad sad pričamo o tom ratu mislimo da je to bilo lako, ali je to bila krvava i teška borba.  Štab 23. divizije u koji su ušle sedma južnomoravska, 14. niška i deveta brigada iz Zaječara dobile su zadatak da oslobode istočnu Srbiju od Nemaca. Najveći teret je podnela deveta brigada jer je vodila gradski rat. Borba za oslobođenje se vodila 36 sati. Bila je to pobeda i u Zaječaru se slavila kao narodna pobeda. Partizani su se kasnije povukli zbog velikog broja Nemaca koji su se povlačili iz Grčke istočnom Srbijom. Kasnije se sa Rusima krenulo u oslobađanje čitave istočne Srbije i tadašnje Jugoslavije. 3. oktobra je oslobođen Bor, 8. oktobra Zaječar, 11. oktobra Boljevac. To je bilo trajno oslobađanje i Zaječara i čitave istočne Srbije, rekao je ovom prilikom Nikolić.

On je prisutne podsetio da se ovaj dan obeležavao više od 60 godina kao Dan grada, ali da se to u više navrata menjalo, kao što je i sada pa se 7. septembar od nedavno više ne obeležava kao Dan grada.

-Mi svake godine obeležavamo Dan oslobođenja i to niko ne može da izmeni. Menjaju se i činjenice iz ovog rata, menjaju se nazivi škola, ulica, pa eto i naš Dan grada, što nije dobro. Istoriju treba negovati i čuvati, kao što to rade i druge države. Ipak, unazad pet godina bolje se poštuje naša tradicija i istorija pa se datumi iz svih ratova obeležavaju. Tako mora biti i na dalje, da poštujemo događaje, spomenike i da očuvamo sećanje na poginule, istakao je Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>